Tom Jones-nak lehetetlen ellenállni!

Tom Jones-nak lehetetlen ellenállni!

Tom Jones időtlen történetet mesél el. A címszereplő egy lelenc ifjú, aki ugyan népszerű a hölgyek társaságában, de alacsony származása elől nem tud menekülni. Mikor menthetetlenül belezúg a szomszédos földesúr elérhetetlennek tűnő unokájába, Sophiába, Londonba száműzik, de a lány utánamegy, hogy kibújjon egy elrendezett frigy kötelékei alól, meg hát ő is beleszeretett a fiúba. A nagyvárosban aztán intrikák és mindenféle veszélyek sora várja a párost, meg újabb nőszemélyek, akik szívesen behálóznák Tomot, nem beszélve a számító nagynéniről, Lady Bellastonról, aki mindent megtesz azért, hogy a boldogságuk útjába álljon. A szerelem bármit legyőz? – teszi fel a kérdést a négyrészes széria, ami 2023. november 1-től minden szerdán 21:00-kor látható az Epic Drama műsorán, cikkünkben mi pedig arra keressük a választ, hogy lehet egy alapvetően fülledt sztori, amit évszázadokkal ezelőtt vetettek papírra, ennyire vicces!

1963-ban már készült egy feldolgozás Henry Fielding klasszikusából, ami ráadásul elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, tehát felvetődik a kérdés, hogy minek elővenni egy olyan sztorit, amiből már készült egy tökéletes adaptáció. Erre a kérdésre Gwyneth Hughes, a sorozat író-showrunnere pofonegyszerű válasszal szolgált: „A Tom Jones a romcomok alfája és omegája, és hát nem pont egy ilyenre van szükségünk az elmúlt néhány év kínszenvedése után? Ebben a történetben a nap mindent beragyog, a szerelem mindent legyőz és a főszereplő párosért egyszerűen muszáj drukkolni. Ez egy olyan adaptáció, ami nem csupán eszes, de minden pillanata mosolyt fakasztó.”

Az hagyján, hogy mosolygásra késztet, de pikáns is – a maga módján. Tom Jones-ról ugyanis fürtökben lógnak a nők, és csak úgy izzik körülötte a levegő, de a széria nem az erotikára fókuszál. Ezt a filmet gyártó Masterpiece feje, Susanne Simpson is megerősítette: „Tom szexuális kalandjai nagyon viccesek, [az író is] annak szánta őket: megmosolyogtatónak. Emiatt aztán a közönségnek is könnyedén átjön az egész.” Hughes bevallotta, hogy mielőtt megkapta a munkát, nem olvasta a regényt, és tele volt előítéletekkel, azt hitte „lucskos lesz és kellemetlen”, de aztán az egész levette a lábáról, mert „annyira vicces, szórakoztató és romantikus volt.”

A címszerepet játszó Solly McLeod, akit a Sárkányok házából és az Outlander-ből ismerhetünk, szintén nem spórolt az őszinteséggel: „Megpróbáltam elolvasni a könyvet. Átrágtam magam tíz oldalon, de még mindig csak a fákról írt, mire én: ’Mi a f*sz?’ Úgy éreztem, képtelen leszek megbirkózni az írás mélységével és nyelvezetével. Aztán inkább Gwyn forgatókönyvén keresztül ismertem meg a karaktert, mert ő nagyon, nagyon ügyesen adaptálta a regényt.”

Hughes-nak sikerült tökéletesen modernizálnia a regényt, ebben producertársa, James Gandhi is egyetért: „Relevánssá akarta tenni a sztorit, megmutatni, milyen nehezen találja ma két huszonéves fiatal a helyét a világban.” Ráadásul csavart is rajta egy nagyot: míg a regényben maga Fielding kommentálja az eseményeket, addig a sorozatban Sophia száll be a narrálásba. „Lehet, hogy a sorozatnak az a címe, hogy Tom Jones, de ez legalább annyira Sophia története, és ez nem valami feminista kiáltvány a részünkről, egyszerűen csak ő irányítja a történéseket.”

A Sophiát megformáló Sophie Wilde – akit leginkább a horrorszenzáció Beszélj hozzám! főszerepéről ismerhetünk – is egyetért a fentiekkel: „Sophia nem egy tipikus nebáncsvirág, nem is játszanék el egy ilyet, főleg nem a mai modern világban.” Wilde szerint a Tom Jones új változata inkább egy felnövés-történetet mesél el, de bevallotta, az eredeti regény rajta is kifogott: „Túl sűrű volt nekem! Négy oldalt tölt azzal, hogy leírjon egy mezőt, mire én: ’Ó, barátom, ez túl sok nekem!’”

Akiből viszont nem lehet elég, az a Lady Bellastont megformáló Hannah Waddingham. A nagyformátumú színésznő nemrég húzott be egy Emmy-díjat a Ted Lassóért, melyben azonnal közönségkedvenccé vált. Ezúttal viszont egy igazi szemétládát alakít, az ő szavaival élve „egy szörnyen túldimenzionált figurát, aki az élvhajhászatnak él.” Ennek ellenére ő sem csak egy karikatúra: Tom Jones rá is hatással van, nem akar beleszeretni a nála jóval fiatalabb fiúba, de őt is elvarázsolja, ami zavarba is ejti a nőt. No, de Tom Jones már csak ilyen! Ebben a szériában mindenkit biztosan levesz majd a lábáról, erre akár mérget is vehettek!