Blog

10 dolog, amit nem tudtál a Copper – A törvény áráról

Az amerikai polgárháború idején, New York egyik leghírhedtebb kerületében, a Five Pointsban játszódik a Copper – A törvény ára című BBC-sorozat, amely egy háborús veteránból lett ír-amerikai zsaruról szól, aki mocskosabbnál mocskosabb ügyek nyomába ered egy olyan világban, melyben a későbbi bűnbandák még csak most ismerkednek a hatalmukkal. A Harcos című nagysikerű sorozatból ismert Tom Weston-Jones főszereplésével készült ez a széria, amely 2022. július 7-én, este 21 órakor startol el az Epic Drama műsorán, hogy aztán minden csütörtökön dupla epizóddal jelentkezzen. Cikkünkben összegyűjtöttünk 10 érdekességet a történelmi krimiszériáról és annak főhőséről.

  1. A sorozat 1864-ben, az amerikai polgárháború utolsó-előtti évében játszódik. Ezeket az időket a káosz és a zűrzavar jellemezte, a nagyobb városokat – így New Yorkot is – beterítette a korrupció és a bűnözés hulláma. „Nézeti magát a széria, mivel mindvégig úgy érezzük, hogy bármikor történhet valami – bármikor az arcunkba robbanhat valami. Ez a feszültség pedig végigkíséri a sztorit” – jellemezte a sorozat hangvételét a főszereplőt játsszó Tom Weston-Jones.
  2. A sorozatnak helyt adó Five Points, azaz az Öt Pont nevű kerület, amely négy utca konvergálásából jött létre, New York egyik legszegényebb negyede volt, amelyben főleg a nincstelen bevándorlók telepedtek le – elsősorban angol, skót és ír gyökerekkel rendelkező menekültek. A Five Points rengeteg szerencsejátékbarlangnak és bordélynak adott helyet, éjszakánként nem nagyon volt szabad kimenni az utcára, ugyanis bárki rablótámadás áldozatává válhatott. A kerület hamarosan a szervezett bűnözés melegágya lett.
  3. Itt játszódik Martin Scorsese 10 Oscar-díjra jelölt New York bandái című filmje is, amelynek eseményei pont a Copper – A törvény ára előtt érnek véget a polgárháború-ellenes zavargások kirobbanásával. Nem mintha zavargások és a háború végeztével konszolidálódtak volna a dolgok: a Five Points adott otthont a Paul Kelly által alapított Five Points Gangnek is, amely a későbbiekben olyan híres bűnözőket tudhatott a soraiban, mint Al Capone vagy Charles Lucky Luciano, akit egy időben az ország legrettegettebb bűnözőjeként tartottak számon.
  4. A sorozat címében szereplő „copper” szó nagyjából zsarura fordítható; eredeti jelentése egy olyan férfire utal, aki elfog másokat, és a latin capere szóból ered. A copper szó másik jelentése vörösréz, és sokan – tévesen – úgy vélték, hogy a copper kifejezés a rendőrök zubbonyának rézből készült gombjaiból ered.
  5. A címszerepet játszó Weston-Jones épp Budapesten forgatta Az idők végzetéig című sorozatot, mikor először hallott a lehetőségről. Eleinte olyannyira nem foglalkozott a hat hónapnyi elfoglaltságot igénylő szereppel, hogy egy barátjának még segített is jelentkezni a szerepre, aztán nem sokkal később egyenesen őt keresték meg azzal, hogy amint végez a forgatással Budapesten, azonnal üljön repülőre, hogy felvegyen egy próbajelenetet New Yorkban. Nem mondhatott nemet, ugyanis a sorozat mögött az Oscar-díjas rendező, Barry Levinson (Esőember) és az Emmy-díjas író-producer, Tom Fontana (Oz, Egy kórház magánélete) állt.
  6. A színészt leginkább az vonzotta a főhős, Kevin Corcoran karakteréhez, hogy egy ambivalens és ellentmondásos figura, aki tele van hibákkal, nem lehet sem hősként, sem pedig antihősként tekinteni rá. Első pillantásra egy morózus háborús veterán, de a sorozat azt mutatja be, mennyire sebzett valójában, mennyire mániákusan próbálja kideríteni, mi történt a feleségével és a lányával.
  7. Corcorant eredetileg ír akcentussal kívánta megszólaltatni, de végül Weston-Jones az alkotókkal együtt úgy döntött, hogy mivel a beszédstílusára a körülötte élő valamennyi népcsoport hatással volt, ezért az akcentusa egyfajta „mindent bele leves” legyen.
  8. A sorozatot a kanadai Torontóban vették fel, és az autentikusság kedvéért a Five Points teljes replikáját felépítették egy használaton kívüli autóösszeszerelő üzemben. Az épületek rendesen funkcionáltak, a díszletrendezők még arra is ügyeltek, hogy a fiókokat is történelmileg hiteles tárgyakkal töltsék fel.
  9. Ugyanakkor Corcoran kosztümjénél a jelmeztervezők éltek egy apró modern csavarral, ugyanis a hős jelmezét egyszerre ihlette meg a korszak egyik leghíresebb bűnözője, Billy, a kölyök és az, ahogy Mick Jagger öltözködött a 70-es években.
  10. A sorozatban a Bourne-filmekből és A lé meg a Lolából ismert Franka Potente egy bordélyház vezetőjét játssza. A színésznő tetoválásait el kellett takarni a felvételek során, kivéve egy kínai szimbólumokat mintázót, ugyanis az ehhez hasonló minták már az 1800-as években is elég elterjedtek voltak.

Autentikus eszközök, elképesztő aprólékossággal megépített díszletek és egy ellentmondásos főhős, aki egy olyan korban kénytelen bűnesetek végére járni, amit a káosz uralt: ezt kínálja a Copper – A törvény ára: az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Copper – A törvény ára

Tombol az Amerikai Polgárháború – Lincoln meggyilkolásának estéjén járunk. New York épp csak felépült a zavargások után, amelyek véres konfliktusba sodorták a várost – túlnépesedett, szennyezett és törvénytelen város, a faji és társadalmi feszültség forráspontja, melynek legveszélyesebb részén, az ‘Öt pontban’ a bandák és bűnözők garázdálkodnak. A kemény ír detektív, Kevin ‘Corky’ Corcoran a háborúból visszatérve igyekszik fenntartani a rendet, és feltakarítani a városban… Corky nem fél bepiszkolni a kezeit és erőszakot alkalmazni, habár felettese Brendan Donovan tábornok másként utasította. Donovan szerint az igazságot a törvény rendelkezései szolgálják, de Corky úgy gondolja, a szabályok azért vannak, hogy áthágják azokat. Gyermeke meggyilkolása és felesége eltűnése utáni nyomozása a város legszegényebb negyedeibe és leggazdagabb házaiba viszi – ahol ráébred, hogy a korrupció és a bűnözés nemcsak az ‘Öt pontra’ korlátozódik.

Kapcsolódó műsorok