Blog

Egy szerelmes állatorvos aprócska kalandjai a mesés angol vidéken

„Ha a nagymamád bekapná a Morpheustól kapott kék tablettát, pontosan olyan világba kerülne, mint amit Az élet dicséretében láthatunk” – derült ki a Guardian második évadról írt kritikájából. A tavaly a legkedvesebbnek kikiáltott brit sorozat továbbra is olyan jól esik, mint egy csésze yorkshire-i tea és egy kis aprósütemény hazaérve a munkából, és november 12-től te is minden péntek este követheted az Epic Drama csatornán.

Amikor 1978-ban megjelent a tévében Az élet dicsérete, a nézők annyira szerették, hogy hét évadon és kilencven epizódon át műsoron tartották. A James Alfred Wight nevű állatorvos saját tapasztalatait elmesélő regényfolyamán alapuló sorozat a britek egyik kedvence lett, és amikor szóba került, hogy remake készül belőle, sokan kételkedtek a sikerben, hiszen a témája messze nem olyan trendi, mint amiket mostanában megszokhattunk a tévében. Az 1940-es évek yorkshire-i állatorvosi rendelőjében játszódó széria azonban váratlanul nagy sikert aratott, bizonyítva, hogy a nézők nem csak gyilkosságokat és sitcomokat szeretnek a tévében látni. Ma már sokan úgy gondolják, hogy a remake olyan jól sikerült, hogy akár még a régi sorozat sikerét és élettartamát is túlszárnyalhatja.

A sorozat sikerének titka
Tény, hogy a pandémia csúcsán tavaly sokat tévéztünk, de a brit nézők pozitív reakciója Az élet dicsérete kapcsán még ezt figyelembe véve is elsöprően pozitív volt. A széria vezető írója, Ben Vanstone ezzel magyarázza a sikert:
„A sorozat sikere elsősorban annak köszönhető, hogy átélhető emberi helyzeteket és érzéseket mutat be. A főszereplők keményen dolgozó emberek, akik keresik az útjukat az életben, és ezen az úton az apró, egyszerű és kedves tettek is sokat számítanak. Az életünk nem csak szárnyaló románcokból és súlyos kataklizmákból áll. Valójában az apró dolgok jelentik a legtöbbet: egy barát, aki jókor kopog be hozzád, hogy megkérdezze, mi a baj, valaki, aki pont akkor segít, amikor bajba kerülünk, egy kézfogás, amikor valaki dühösnek lát, vagy csak egy támogató tekintet, amikor már elfogynak a szavak. Ez mindig is igaz volt, de most, ezekben a nehéz időkben különösen az, és úgy érzem, hogy nagyobb igény van az ilyen kedves történetmesélésre, mint korábban”.

Mi lesz Helennel és James-szel?
Bár a sorozat teli van kedves karakterrel, és az állatorvosi rendelőben játszódó pompás, szellemes helyzetekkel, a szívét-lelkét mégis a James és Helen között megszülető szerelmi szál adja. Mit várhatunk a folytatásban? Elmagyarázza az író:
„Fontos volt nekünk, hogy valóban bemutassuk a következményeit annak, hogy Helen (Rachel Shenton) nem ment hozzá Hugh-hoz (Matthew Lewis). Nem éreztük volna helyesnek, ha egyből úgy látjuk őket viszont, hogy Helen máris együtt van James-szel (Nicholas Ralph). Azt szerettük volna, hogy Helen megérezze a tette súlyát, és legyen ideje átgondolni, mit akar az élettől. Egészen biztosak lehetünk James érzéseiben Helen iránt, de talán fordítva ez azért nem annyira egyértelmű. Természetesen nem közömbös számára James, de teret akartunk hagyni neki, hogy most elsősorban önmagát ismerhesse meg, mielőtt azonnal belevetné magát egy újabb kapcsolatba”.

Három érdekesség Az élet dicséretéről
1. 2019 óta törvény tiltja a briteknél, hogy egy forgatás kedvéért állatokat olyasmire rávegyenek, amit maguktól nincs kedvük megtenni. Ennek köszönhetően a sorozat összes állatos végbél- vagy méhvizsgálatánál és szülésjeleneténél élethű protéziseket használt a stáb mindenki legnagyobb örömére.
2. Az első szezonban Mrs. Pumphrey-t alakító Diana Rigg nem sokkal a forgatás után elhunyt. A produkció sokat gondolkodott azon, mihez kezdjenek a helyzettel, végül megtartották a figurát, és egy új színésznőre, Patricia Hodge-ra bízták a szerepet.
3. Bár az eredeti regények Thirsk városában játszódtak, a város azóta túl nagyra nőtt ahhoz, hogy a hely kis vidéki városként elfogadható legyen, így végül nagyrészt Yorkshire Dalesben folyt a forgatás. Dales városközpontja azért is volt ideális, mert nincsenek modern épületei, így nem kellett radikálisan hozzányúlni ahhoz, hogy a negyvenes éveket rekonstruálják.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Az élet dicsérete

Három hónap telt el az első évad befejezése után; a Glasgow-ba vezető hazaúton James olyan dilemmával szembesül, mely szerint választania kell az emberek között, akiket szeret. Ahogy Helen és James egymás iránti érzéseikkel néznek szembe, Siegfried, Tristan, és Mrs Hall kénytelenek átgondolni helyüket a világban. Jamesnek döntenie kell aközött, hogy családját támogassa vagy szívét kövesse.
Ha Te is rajongója vagy ennek a kedves sorozatnak, akkor teljes szívvel ajánljuk a történet valós verzióját: ‘A Yorkshire-i állatorvos’ című sorozatot a Viasat Nature-ön. Ebben a sorozatban a James Herriot által képzett, modernkori vidéki állatorvosok gondoskodnak Yorkshire Dales állatairól. Novemberben és decemberben a műsor több évadát is megtekintheted a Viasat Nature csatornán!

Kapcsolódó műsorok