Blog

Dupla Karácsony dupla rejtélyekkel: Két Karácsonyi különkiadással jelentkezik a Murdoch nyomozó rejtélyei

A Murdoch nyomozó rejtélyei két karácsonyi különkiadással is feldobja az ünnepeket idén. A Murdoch karácsonya december 4-én, a Karácsony a családdal pedig december 11-én debütál az Epic Drama műsorán – mindkét program este 9-kor. Mindent beleng a karácsony szelleme, de egy Murdoch nyomozó rejtélyei-epizód nem lenne teljes rejtélyek nélkül, így a fáradhatatlan detektívnek a Murdoch karácsonyában egy titokzatos rablót kell kézre kerítenie, aki önjelölt Robin Hoodnak képzeli magát, a Karácsony a családdal című epizódban pedig egy ásatással kapcsolatos gyilkosságnak kell a nyomára bukkannia. Mint mindig, Murdochnak ezúttal is csodát kell tennie, hogy legalább karácsonyra helyre álljon a rend. Még szerencse, hogy pont a karácsony a csodák időszaka. Cikkünkben mi is megidézzük a karácsony szellemét – Murdoch nyomozó és a többiek társaságában.

Karácsony: A remény és a Drágán add az életed időszaka

A különkiadások a sorozattól megszokott könnyed, de egyáltalán nem sekélyes módján teszik magukévá a karácsonyi hangulatot és üzennek általa a nézőknek. A Murdoch karácsonyában Dr. Julia Ogden (Héléne Joy) két utcagyereket vesz a szárnyai alá, és a színésznő szerint ez a nagyszerű történetszál arra figyelmeztet, hogy a szegényeknek adakozni kell. A Murdochot megformáló Yannick Bisson egyetért vele a témaválasztást illetően, aki szerint a karácsony a remény időszaka, az ünnepek pedig arról szólnak, hogy az emberek kedveskednek egymással, így nekik is példát kell mutatniuk.

Talán Bisson számára is van remény, már ami a zenei ízlését illeti, ugyanis elárulta, hogy a kedvenc karácsonyi dala az All I Want for Christmas is You, méghozzá a Mariah Carey-változat. A kedvenc karácsonyi filmje pedig az Igazából szerelem, ezzel szemben Héléne Joy-ék majd minden karácsonykor megnézik A muzsika hangját, ami, valljuk be, nem kis teljesítmény, de a legbevállalósabb mindenképp a Henry Higginset megformáló Lachlan Murdoch, akinek a kedvenc ünnepi filmje a Drágán add az életed. Menőség.

Murdoch és a szuperhősök?

A Murdoch karácsonya egy igazi szuperhőst, vagy inkább annak egy prototípusát veti be az eddig ilyen téren azért a földön járó sorozat világába. Ő Jumping Jack, akit a széria egyik szereplője, George Crabtree (Jonny Harris) teremt meg egy képregény formájában – de aztán a karakter életre kel, és mindenféle galibát okoz. Harris szerint Jumping Jack egyfajta előzménye a ma ismert szuperhősöknek, kicsit Robin Hood, kicsit pedig olyan, mint Bigyó felügyelő, és Crabtree bűntudatot érez amiatt, hogy ezt a figurát ő szülte meg. De biztosan nem ugrott le csak úgy az általa írt képregény oldalairól! Ez is egy olyan rejtély, melynek Murdochnak kell a végére járnia.

Az ünnepek a családról szólnak és a karácsonyi különkiadásokról!

A Karácsony a családdal című különkiadásban Murdoch és Ogden végre meglátogatják Murdoch fivérét, Jaspert, és persze, semmi se úgy alakul, ahogy azt eltervezték. Peter Mitchell, a széria vezető producere elmondta, hogy az epizód központi témája nem csupán annak öröme, hogy együtt lehetünk a családdal karácsonykor, hanem az ezzel járó kihívások és csapások is. De természetesen előkerülnek az olyan klasszikus értékek is, mint az adakozás öröme – legalábbis a Brackenheid nyomozót megformáló Thomas Craig szerint. Ugyanakkor Simon McNabb, az epizód társírója elárulta, hogy arra törekedtek, hogy a Karácsony a családdal kicsit más legyen, mint a korábbi karácsonyi különkiadások. „Úgy éreztük, miután letudtunk két olyan különkiadást, melyekkel a legtöbb karácsonyi filmes sztorielemet körbejártuk, ezúttal valami szokatlant kell tennünk” – magyarázta az író. Ezért is hagyták maguk mögött Torontót, ahol a sorozat epizódjai készülnek, hogy a Brit Kolumbiában található Victoriá-ba utazva kicsit felfedezzék az őslakosságot is. De persze, a középpontban továbbra is a családi értékek állnak.

Harris úgy véli, hogy a Murdoch-féle karácsonyi különkiadások egyfajta tradícióvá váltak a kanadai családok körében. Ezzel Bisson is egyetért, aki szerint a sorozat könnyedsége, a benne fontos szerepet kapó barátság és bajtársiasság adja magát a karácsonyi hangulathoz, ezért nem véletlen, hogy a sorozat karácsonyi különkiadásai olyan sikeresek. „Ugyanakkor azt hiszem, a Karácsony a családdal lesz a kedvencem!” – állítja a Murdochot játszó színész, és ha valakinek, hát neki ezt biztosan elhihetjük, hogy ezt a különkiadást látni kell.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Murdoch nyomozó rejtélyei – Karácsonyi különkiadások

Murdoch nyomozó rejtélyei: Murdoch karácsonya

Még négy nap van karácsonyig, Toronto utcái hómentesek, és nyomott a hangulat, amíg két bombasztikus üzletember be nem ront a Station House 4. szám alá egy vonatrablásról szóló elképesztő történettel – egy rabló megpróbálja ellopni a karácsonyt! Murdoch meghiúsítja, de még több lehetetlen rablást kényszeríti város körüli üldözésekre. Crabtree meg van róla győződve, hogy a rabló legújabb kitalált hősét utánozza, de Brackenreid elveti ezt a földtől elrugaszkodott elképzelést – időközben Jackson kapitány megalapítja a Station 4 kórusát, de csak pár napja van az éneklő rendőrtisztek formába hozására, így Rebecca James segítségéért könyörög, és Ogden érthetetlenül fellelkesül, amikor egy segítségére szoruló gyermekes család összetéveszti egy mesekönyv hősnőjével. A történetek szálai karácsonykor futnak össze, és Murdoch-nak még egyszer sikerült módot találnia a karácsonyi csoda megmentésére.

Murdoch nyomozó rejtélyei: Karácsony a családdal

Murdoch és Ogden Victoriába utaznak, felkeresik Murdoch bátyját, Jasper Linney-t, aki a kanadai rendőrség tisztje; ott vizsgálnak egy olyan régészhez kapcsolódó gyilkosságot, aki egy ókori bennszülött települést tárt fel; ez Brit Columbia látványos hegyekkel tagolt szépséges tájain át vezető túrát eredményez, találkoznak a songhee és a haida népek képviselőivel. Időközben a Brackenreidéknek kiváló befektetési lehetőséget kínálnak, ami nem egészen az, minek látszik; Crabtree és Higgins síterepre terveznek vakációt a barátnőikkel, Ninával és Ruth-szal, de megtanulják, hogy ez a vártnál veszélyesebb lehet.

Kapcsolódó műsorok