Blog

Egy legendás áruház és egy nagy szerelem története egy forrongó időszakban

Szeptember 10-étől minden vasárnap 21:00 órakor Álmok háza címmel egy több évtizedet felölelő szerelmi történet veszi kezdetét az Epic Drama műsorán, amely egy fiatal nő és egy zsidó család viharos kapcsolatán keresztül mutatja meg, hogy változott meg az 1920-as évek Berlinje a következő évtizedekben. Az elsöprő érzelmekkel és drámai fordulatokkal átitatott sorozat hátterét egy legendás áruház szolgáltatja, amely alaposan megjárta a hadak útját.

Az Álmok háza középpontjában Vicky áll, aki a 20-as évek Berlinjében egy újonnan nyitott áruházban talál eladói munkát és beleszeret Harry-ba, a nincstelen zongoristába, akiről csak később derül ki, hogy az áruház tulajdonosának a fia. A történetet és a helyszínt egyaránt a valóság inspirálta: a berlini Torstraße 1-ben állt az az áruház, amely az Álmok házában újra életre kel. A 20-as években megnyílt Jonaß üzletközpont az egyik első olyan áruház volt a történelemben, amely hitelalapon működött: a vásárlóknak csupán a kiválasztott áru egy részét kellett kifizetniük, a fennmaradó összeget a későbbiekben törlesztették több részletben. A nemzetiszocialisták hatalomra jutását követően a Jonaß tulajdonosait azonban deportálták, az épület pedig a Hitlerjugend főhadiszállásává vált. A II. világháborút követően a kommunista párt központjaként üzemelt, végül 1996-ban visszavándorolt az eredeti tulajdonos örököseihez, akik aztán befektetőknek adták el azt: a nívós épület 2010 óta a Soho House nevű privát klubnak és hotelnek ad helyet.

Az Álmok házát viszont nem itt, hanem az 1913-ban épített, art nouveau stílusú görlitzi áruházban forgatták, az egyetlen olyan üzletközpontban, amely a mai napig megőrizte eredeti formáját. A sorozat új belső kiépítését igényelte – többek között egy gyöngyhatású padlóét, és a producerek – akiknek többek között a Babilon Berlin című sikersorozatot is köszönhetjük – nem vették félvállról a munkát: 8 héten át 80 munkás dolgozott a díszlet kialakításán, köztük három olasz festő, akik a falakat díszítő freskókért feleltek. A görlitzi áruház egyébként nem először szolgált filmes helyszínként, itt forgott Wes Anderson 4 Oscar-díjas filmje, A Grand Budapest Hotel is.

A Vicky-t megformáló Naemi Florez szerint a 9 hónapig tartó forgatás egyszerre volt „vicces és bizarr”, mert miközben az egyik stábtag azért felelt, hogy ventilátort tartsa, a másik meg hogy a művérrel spriccelje össze a dolgokat, neki arra kellett odafigyelnie, hogy nehogy nekidőljön egy kandelábernek, mert az csak egy díszlet volt, és azonnal feldőlt. A Harry-t játszó Ludwig Simon is odavolt a művészi igényességgel berendezett belsőkért, de őt leginkább a karakterének konfliktusa ragadta meg, hogy Harry egyszerre próbál megfelelni a szüleinek és követni a saját álmait. Az első hat epizódot rendező Sherry Hormann szerint az Álmok háza emberi történetek egész kaleidoszkópját kínálja és a középpontjában a szerelem áll: „Az életünk tele van hullámhegyekkel és -völgyekkel, de egy dolog biztos, hogy kitartóan küzdünk azért, amitől erősebbek leszünk, ami teljesen leszívja az energiánkat, de ami mégis életben tart minket: a szerelmért.”

Hormann szerint a történet két főhőse háborút megjárt szülők gyermekeként a színtiszta örömöknek élnek, mert nem tudhatják, mikor okozhat nekik ismét fájdalmat az élet. „Egyiküknek árvaként nincsenek lehetőségei, egyetlen kiút számára a nagyváros, ahol mindent megtesz a túlélésért. A másikuk gyakorlatilag apa nélkül nőtt fel a háború miatt, és azért lázad, mert már nem bírja belélegezni a család fagyos levegőjét. Mindketten megtapasztalják a szerelmet: hogy szeressék magukat, hogy szeressék egymást.” Hogy ez a szerelem a politikailag és társadalmilag is felzaklatott következő évtizedekben is kitart-e: erről mesél az Álmok háza – az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Álmok háza

Az 1920-as évek Berlinjében járunk – káprázatos hely, de a csillogás felszíne alatt szegénység bújik meg és a bűnözés is terjed. Vicky a jobb élet reményében érkezik a városba, munkát keres. Ám amint odaér, szép álmai a komor valósággal szembesülnek. Mivel nincs hol laknia és semmije sincs, egy újonnan alapított, csillogó áruházban eladónőként vállal munkát. Idővel kiderül, hogy az üzlet tulajdonosai ugyanúgy a túlélésért küzdenek, akárcsak Vicky. Nehéz idők járnak, és az élet hamarosan még keményebb lesz: Vicky beleszeret a látszólag nincstelen, zongorista Harrybe. Ekkor még nem tudja, hogy a férfi valójában az áruház tulajdonosának, azaz Vicky főnökének a fia, ami bizony leküzdhetetlen társadalmi osztálykülönbséget jelent. Az apának teljesen más tervei vannak fiával, így kezdődik el egy olyan szerelmi történet, amely eleve lehetetlen volt. De minden esély ellenére – vagy éppen ezért – mégis évtizedekig fog tartani…

Kapcsolódó műsorok