Blog

A spanyol hercegnő igaz története

A fehér királyné és A fehér hercegnő sikerét követően A spanyol hercegnővel ismét visszatérhetünk a Tudorok intrikákkal teli világába. A Philippa Gregory regényei alapján készült kétévados sorozat, amely október 27-én, este 21:00-kor debütál az Epic Drama műsorán, Aragóniai Katalin útját követi nyomon, aki a spanyol uralkodói pár lányaként azért érkezik Londonba, hogy Artúr herceg feleségeként az angol trónra ülhessen. Sem őt, sem udvartartását nem látják jó szemmel, ráadásul Artúr herceg hirtelen meghal, így Katalinnak nincs más választása, mint hogy behálózni a trón új örökösét, a karizmatikus Harry herceget, akit később VIII. Henrikként ismer majd meg a világ. Cikkünkben bemutatjuk a valóságot A spanyol hercegnő mögött és hogy miben különleges ez a széria.

A diverzitás története

A spanyol hercegnő nem egyszerűen csak egy újabb fejezetét meséli el az angol történelemnek, hanem egy ma is releváns, nők által dominált történetet az idegen bevándorlókkal szembeni előítéletekről. A fehér királyné és A fehér hercegnő írásában is tevékenyen részt vevő Emma Frostot nagy izgalommal töltötte el, hogy három olyan fiatal nő történetét mesélhette el, akik egy olyan világból érkeztek, amely teljesen más kulturális referenciákkal bír, máshogy vélekedik a nemekről és a hatalomról. Katalin udvartartásában színesbőrű nők is vannak, ami nem csupán történelmileg akkurátus, de teljesen felforgatja a férfiak által irányított Tudor-házat. „Úgy éreztem, ez korunk világára is teljesen igaz” – nyilatkozta az író/producer.

De a címszereplőt is modern szemmel formálták meg. Mikor Artúr holtan esik össze, és ezt követően Katalin Harry herceget veszi célba, ez Frost szerint többféleképpen értelmezhető: lehet, hogy Isten ezt a sorsot szánta neki, vagy ő érzi úgy, hogy mindenképp teljesítenie kell azt, amit az anyja elvár tőle? Esetleg a színtiszta ambíció hajtja? „Ez egy nagyon is 21. századi húzás lenne” – mondta Frost. A címszereplőt játszó Charlotte Hope is tisztában van a sorozat korunkra gyakorolt hatásával: „Az, hogy ez a sorozat létezik, és hogy nők forgatták és hogy egy nőkről szóló történetet mesél el, az egyszerre különleges és nagyon is helytálló érzés” – mondta a színésznő a Forbes-nak, aki értékelte az által játszott karakter összetettségét is: „Egyszerre erős és sebezhető. Meghoz néhány rossz döntést, de tanul belőlük. Nagyon emberi karakter, nők ritkán játszhatnak ilyet.”

Történelmileg mennyire helytálló A spanyol hercegnő?

Aragóniai Katalin és Artúr, Wales-i herceg kézfogójára 1501-ben került sor, és az angol-spanyol uralkodói házak megerősítését szolgálta. Az ifjú hercegnő udvartartásának valóban volt színesbőrű tagja, méghozzá a mór származású Katalina. aki 26 évig szolgált Katalin mellett. A spanyol hercegnő és Artúr mindössze 15 évesek voltak, amikor összeházasodtak 1501-ben – akkoriban a későbbi VIII. Henrik még csak 10 éves volt.

Ahogy arra a sorozat is ellentmondásos választ ad, úgy a mai napig vitáznak azon, hogy Artúr tényleg megszentesítette-e a frigyét Katalinnal. Ez azért volt fontos, mert később VIII. Henrik arra hivatkozva akarta érvényteleníttetni a frigyét Katalinnal, hogy isten akarata ellen szól az, hogy elvette a bátyja özvegyét, de ha Artúr és Katalin nem szentesítették meg a házasságukat, akkor az övék volt érvénytelen, nem pedig Henrik és Kataliné… Ugyan Artúr többször is megfordult Katalin hálójában, Katalin később azt állította, hogy a fiú nem ért hozzá, amit mások is alátámasztották azzal, hogy túl gyenge volt hozzá.

Artúr 1502-ben halt meg, a halál oka a mai napig ismeretlen – egyesek szerint az izzadós kór, mások szerint tbc végzett vele. Nem sokkal később VII. Henrik felesége, Yorki Erzsébet is meghalt, és egy ideig úgy volt, hogy Katalin lesz a király új felesége, de ezt a hercegnő édesanyja ellenezte. A 17 éves Harry 1509 áprilisában foglalta el a trónt – apja halálát követően –, és júniusban el is vette feleségül az akkor 23 éves Katalint. Ugyan VIII. Henrik eleinte teljesen odáig volt a feleségéért, kapcsolatukat megfertőzte, hogy a nő nem tudta megáldani őt egy egészséges fiúgyermekkel. Házasságuk 1527-ben ért véget: akkoriban Henrik már egy bizonyos Boleyn Annára vetett szemet…

Emma Frost és alkotótársai egy pillanatig sem titkolták, hogy A spanyol hercegnő sok tekintetben fikcionizálta a korabeli történéseket, kosztümök és forgatási helyszínek tekintetében viszont abszolúte az akkurátusságra törekedtek, hogy egy olyan történetet meséljenek el, amely saját korában és a mai világból nézve is megállja a helyét – kizárólag az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A spanyol hercegnő

Visszatérés a Tudor királyi udvarok intrikáinak világába: élénk és magával ragadó történet, egyedi módon a nők szemszögéből, lerántva a leplet a történelem egy korábban elhallgatott részletéről – a színesbőrű emberek életéről és a munkájáról a XVI. századi Londonban. Aragóniai Katalinnak, az erős akaratú spanyol hercegnőnek már gyermekkora óta az angol trónt ígérték; amikor fényes és sokszínű udvarával megérkezik a szürke, eső áztatta Angliába, vele tartanak udvarhölgyei, az afrikai-ibériai származású, spanyol nemeshölgy, Lina, valamint az édes és szabadlelkű Rosa. Férje, Artúr herceg váratlan halála után úgy tűnik, Katalin elveszíti a trónt, viszont egy merész tervet eszel ki, és szemet vet a trón új örökösére, a karizmatikus és keményfejű Harry hercegre, aki egy napon VIII. Henrik néven fog uralkodni.

Kapcsolódó műsorok