Blog

Bemutatkozik Agatha Christie legkülönlegesebb detektíve

Április 4-én igazi különlegesség érkezik az Epic Drama műsorára, ugyanis bemutatkozik Hjerson, aki nem más, mint Agatha Christie saját magáról mintázott hősének kreálmánya. Igen, Christie megalkotott egy írót, aki maga is detektívekről szövögetett történeteket, egészen pontosan egy skandináv nyomozóról, aki most életre kel az azonos című sorozatban.

Létezik egy Ariadne Oliver nevű figura Agatha Christie univerzumában, aki azon kívül, hogy jó barátja Hercule Poirot-nak, maga is krimiíró. Christie egyértelműen saját alteregójának szánta őt, olyannyira, hogy Olivernek is van egy saját visszatérő detektívhőse, aki nem más, mint Sven Hjerson, a skandináv magánnyomozó. Ez a képzeletbeli nyomozó a főhőse a Hjerson című krimisorozatnak, amely még csavar is egyet ezen a meta-szituáción azzal, hogy a sorozat történéseit a korunkba helyezi át.

És ez még nem minden! Hjersont ezúttal egy már visszavonult detektívként láthatjuk, aki arról volt híres, hogy elképesztő megfigyelőkészséggel rendelkezett és a legapróbb visszajelzésekből is képes volt olvasni az embereket. Megannyi ügyet göngyölített fel karrierje során, de hirtelen úgy döntött, hogy visszavonul. És ez a sorozat nem a szokásos csavarral hívja őt vissza a „nyugdíjból”: Klara Sandberg, a szebb napokat látott tévés producer úgy dönt, hogy forgat egy valódi bűneseteket feldolgozó dokumentumsorozatot, melyhez Hjersont szeretné megnyerni főszereplőnek. Egy családi tragédia miatt a férfi épp hazafelé tart egy hajón, amire a nő is feljut, amikor gyilkosság történik…

A Hjerson meglehetősen szabadon értelmezi hát Christie könyveit, ugyanakkor nem a skandináv krimiktől megszokott komor hangulatot tükrözi. Patrik Andersson, a széria egyik producere szerint egy könnyed, innovatív és mosolygásra késztető sorozatra számíthatunk, ami Christie rajongóit világszerte megszólítja, ugyanakkor nem kényelmesedik bele a hasonló szériák szokványaiba. A címszerepet az a Johan Rheborg játssza, akit Andersson úgy jellemzett, mint Svédország egyik legnagyobb komikusát, aki azért drámai szerepeket is képes remekül eljátszani, míg Klarát az a Hanna Alström játssza, akit mi a Kingsman-filmekből ismerhetünk. A sorozatot gyártó C More/TV4 egyik vezetője, Josefine Tengblad szerint jó sokáig keresték, mire meglelték ezt a sokoldalú színésznőt, akinek van komikusi vénája és aki azonnal megtalálta a kapcsolatot Johannal. „Kettejüket együtt látni fantasztikus volt” – nyilatkozta Tengblad.

Nos, a Hjersonnak hála hamarosan mi is megtapasztalhatjuk, hogy kel életre egy képzeletbeli írónő képzeletbeli figurája egy könnyed, részenként egy-egy esetet feldolgozó, de azért az egész évadot átszövő sztorival is rendelkező szériában – kizárólag az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Agatha Christie’s Hjerson

Új nyomozó érkezik az Epic Drama csatornára. Zárkózott, rejtélyes és intenzív – Sven Hjerson egykor elismert bűnügyi profilozó volt; karrierje során számos nagy horderejű esetben vett részt, de hirtelen úgy döntött, visszavonul a rivaldafénytől – és senki sem tudja, miért. Kaotikus, bátor és melegszívű – Klara Sandberg, a korábbi trash TV producer, sikeresen elindított egy élethű krimi showt, Hjersonnal a főszerepben. Az új showval Sandberg visszaszerezheti karrierjét és életét, csupán egy gubanc van: még soha nem találkozott Hjersonnal. A történet ott kezdődik, amikor Hjerson anyja halálhíréről értesül, és 30 év után kénytelen visszatérni Ålandba; Klarának sikerül lenyomozni hollétét, és ugyanarra a kompra szállnak fel Åland felé. A hajón meggyilkolnak egy fiatal újságírót – a vonakodó Hjerson és az elszánt Klara együtt kezdenek hozzá a rejtélyes gyilkosságok megoldásához.

Kapcsolódó műsorok