Blog

5 dolog, amit nem tudtál Cary Grant-ről

A legendás Jason Isaacs (a Harry Potter-filmek Lucius Malfoya) főszereplésével és a Jeff Pope, a Philomena – Határtalan szeretet Oscar-jelölt írójának tollából érkezik az Epic Dramára május 8-tól minden szerda este 21:00-kor az Archie – Cary Grant élete című minisorozat hogy bemutassa egy igazi ikon életének hullámhegyeit és -völgyeit a nehéz indulástól kezdve Hollywood lehengerlésén át a zűrös házasságokig. A négyrészes minisorozat Dyan Cannon, Grant negyedik felesége és egyetlen gyermekének édesanyja visszaemlékezései alapján készült, és őszintén feltárja az Álomgyár egyik legnagyobb sztárja életének minden oldalát. A bemutató apropójából cikkünkben 5 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, amit talán nem tudtál Cary Grantről!

1 – Eltitkolták előle, hogy az anyját egy pszichiátriai intézetbe küldték. A Bristolban született színésznek 9 évesen azt hazudták, hogy az anyja, Elsie meghalt, és csak évtizedekkel később tudta meg az igazságot. „Húsz év után láttam csak újra az anyámat, addigra már megváltoztattam a nevemet és többezer mérföldre éltem onnan Amerikában. A legtöbb ember a világon névről vagy látásból ismert, de az anyám nem” – írta később a színész.

2 – Elszökött egy cirkuszi társasággal. Grant – akkoriban még Archie Leach néven – mindössze 14 éves volt, mikor csatlakozott egy utazócirkuszhoz. Aláhamisította az apja nevét az engedélyen, és a társaság tagjaként többek között pantomimkedéssel próbálkozott és gólyalábon sétált. Mikor az apja megtudta, hogy mit tett, hazaráncigálta a fiút, az viszont, hogy kicsapassa magát az iskolából, beosont a lányok öltözőjébe. Ezt követően ismét csatlakozott a társulathoz, és 1920-ban velük utazott New Yorkba, amikor még csak 16 éves volt.

3 – A stúdió kérésére változtatta meg a nevét, méghozzá egy általa játszott karakter után. Amerikába érve a színész néhány évig vándorszínházakkal turnézott, de mindvégig a filmek felé kacsingatott. Végül a Paramounttal kötött egy ötéves szerződést, akik felismerték sokoldalúságát, ám a stúdiófőnök, B.P. Schulberg szerint egy Archie Leach nevű fickó nem futhat be, ezért arra utasították, hogy változtassa meg a nevét „valamire, ami amerikai eredetűnek hangzik”. A választott név végül a Cary Grant lett, amiből a „Cary” egy olyan karaktertől jött, akit a színész a színházi évei során formált meg, a „Grant”-nek pedig nagyon amerikaias hangzása volt. Érdekesség, hogy Grant már rég befutott, mire a nevét 1941-ben hivatalosan is megváltoztathatta.

4 – Felajánlották neki James Bond szerepét. Mivel Grant nem csak fess volt és nem mellesleg elképesztően népszerű, de brit születésű is egyben, tökéletes választás lehetett volna Ian Fleming 007-es ügynökének megformálására az 1962-es Dr. Nóban. Így gondolta ezt a James Bond-filmek producere, Albert „Cubby” Broccoli is, aki ráadásul nagyon jóban volt Granttel – ő volt a színész tanúja az esküvőjén –, de Grant két okból nemet mondott a szerepre: egyrészt nem akart egy több filmből álló projektnek elkötelezni magát, másrészt a Dr. No bemutatója idején már 58 éves volt – úgy érezte, túl öreg ehhez a szerephez.

5 – Jason Isaacs nem igazán ismerte Grant munkásságát, mielőtt elvállalta, hogy eljátssza őt. Az Archie főszerepét megformáló Isaacs egy interjúban elismerte, hogy nem mozgott otthonosan Grant munkásságában, és az összes filmjét meg kellett néznie, mikor elkezdtek dolgozni a sorozaton. „Rettegtem attól, hogy én játsszam el Cray Grantet” – vallotta be a színész, majd így folytatta: „Ő a szofisztikáltság és kifinomultság ikonja, egy igazi enigma. De a valódi ember a vászon mögött neurózissal küzdött és tele volt szorongással, és mindent megtett azért, hogy közelebb kerüljön ahhoz ikonhoz, akit a vásznon megformált. Ez egy nagyon emberi történetnek tűnt nekem” – mondta a színész, akinek a szerep komplexitása tetszett a legjobban. „Azt akarta, hogy ő legyen a világ legismertebb embere a világon, de ez mégsem töltötte be az űrt, ami a beleséjében volt.”

Nem csak az ikont, hanem az igazi arcát is megismerhetjük tehát Cary Grantnek az Archie című minisorozatban.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Archie – Cary Grant élete

A legendás Jason Isaacs (a Harry Potter-filmek Lucius Malfoya) főszereplésével és Jeff Pope, a Philomena – Határtalan szeretet Oscar-jelölt írójának tollából! A forgatókönyvhöz az alapot Dyan Cannon „Dear Cary: My Life with Cary Grant” című novellája biztosította, aki lányukkal együtt a producerek listájában is fellelhető.

A sorozat Archie Leach (akit később Cary Grant néven ismert meg a világ) rendkívüli életét követi nyomon: hullámhegyeit és -völgyeit a nehéz indulástól kezdve Hollywood lehengerlésén át a zűrös házasságokig.

Bristol 1911: az ifjú Archie Leachnek apja elmondja, hogy anyja meghalt (valójában pszichiátriai intézetbe került), és a fiú egy utazó cirkusztársulatban lel új „családra”. A segítségükkel tör ki aztán a szerény, szeretethiányos bristoli környezetből: New York-i előadásuk után Hollywood felé veszi az irányt, ahol megnyerő külsejével – amely még a filmvászon ikonja, Mae West figyelmét is megragadja – új nevet szerez. 1962-re (akkor már nemzetközi filmsztárként) már a harmadik válásánál tart, és egy fiatal színésznőnek kezd udvarolni. Dyan Cannon lesz a negyedik felesége és egyetlen gyermeke, Jennifer anyja.

A minisorozatban a színészlegenda magánélete, illetve emberi mivolta kerül középpontba. Jóllehet a világ a hihetetlen karrier mentén egy magabiztos és rendkívül jóképű férfiként ismerte meg, valójában igen sok problémával küzdött, szüleitől a szerelmi életéig, mire sikerült megteremtenie a régóta vágyott családi biztonságot. De vajon megnyugvást hozott ez neki?

Kapcsolódó műsorok