Blog

Így ér véget egy lelkész csendes élete: Megérkezett a Grantchester 1. és 2. évada!

1953-ban járunk Grantchesterben, egy kis faluban Cambridge-től nem messze. A település lelkésze, Sidney Chambers eddig csendes, visszahúzódó életet élt, habár mindig a rossz nőbe szeretett bele, aztán a faluban gyilkosság történik, aminek hatására hirtelen egy hazugságokkal és árulásokkal teli világban találja magát, amiben csak Geordie Keating, a rutinos, de életunt főfelügyelő az egyetlen partnere. A szokatlan párosnak össze kell dolgoznia, miközben Chambers abban bízik, hogy nem hagyja cserben az életigenlése a morális iránytűje a Grantchester című sorozatban, amelynek első évada október 5-én 21 órakor, a második pedig október 26-án szintén este 9-kor debütál az Epic Drama műsorán, hogy tovább bonyolítsa kettősük vidéki kalandjait. Cikkünkből többek között kiderül, hogy Sidney Chambers karakterét részben az az érsek ihlette, aki anno összeadta Diana hercegnőt és Károly herceget.

A FŐHŐS VALÓS GYÖKEREI

Diederick Santer, a Granchaster bűnei executive producere és az azt gyártó Lovely Day alapító-vezérigazgatója 2011-ben ismerkedett meg először az életvidám plébános karakterével a Sidney Chambers and the Shadow of Death című könyvnek köszönhetően. A producer azonnal beleszeretett és meglátta benne a tévésorozat lehetőségét annak köszönhetően, hogy az ő apja egy püspök volt, mi több a regényt szerző James Runcie apja is. De nem akárki! Nem elég, hogy Runcie és Santer felmenői ismerték egymást, de az előbbi, Robert Runcie volt Canterbury érseke az 1980-as években, és ő adta össze Diana hercegnőt és Károly herceget. „Lehet, hogy Sidney Chambers karaktere nem egyezik meg Robert Runcie-éval, de a jellemvonásai és a múltjának egy jelentős része hatással voltak rá. A külseje, az ízlésvilága, a háborús tapasztalata és különösen a hite” – magyarázta a producer, aki azt is elárulta, hogy az apja is elolvasta a sorozat epizódjainak forgatókönyveit, hogy tanácsokkal lássa el őt a forgatásban, és ő is úgy érezte, hogy jól ismeri Sidney karakterét.

GRANTCHESTER EGY LÉTEZŐ HELY

Azt gondolnánk, hogy Grantchester, ez az idilli kis falu csak az alkotók fejéből pattant ki, de ez az 540 lelket számláló kis település valóban létezik, 3km-re keletre található el Cambridge-től a Cam folyó partján. És ahhoz képest, milyen parányi településről van szó, Grantchester többszörösen is érintett a popkultúrában: nem csupán a főszereplője a Grantchester bűnei című sorozatnak és az az alapjául szolgáló regényeknek, de magát a sorozat is itt forgatták, mi több, a Pink Floyd nevű zenekar egyik legismertebb tagja, David Gilmour is itt élt, együttesével még egy dalt is írt a helyről Grantchester Meadows címmel. A sorozat gyártói amúgy hosszasan egyeztettek a falu lakóival a forgatásról, néhányan fel is tűnnek benne statisztaként, mert – ahogy Diederick Santer fogalmazott – „ez az ő sorozatuk is”.

EGY TÖKÉLETLEN LELKÉSZ, AKI KERESZTÜLFUTOTT A LÁNGOLÓ FOLYOSÓN

James Norton, Az örökbeadás és a Vidám vidék sztárja játssza Sidney Chamberst. A színész maga is tanult teológiát, de a színház már a cambridge-i tanulmányai során is jobban érdekelte, amit tanárai nem is néztek jó szemmel. Norton nagyon élvezte, hogy néhány akciójelenetet ő maga vehetett fel, például azt, amikor ki kellett mentenie egy nőt egy lángoló házból. „Ahogy a pizsamámban végig rohantam a lángoló folyosón, az nagyon valós érzés volt” – ecsetelte a színész, aki azt azért sajnálta, hogy abban a jelenetben, melyben Chambers fejest ugrik a Cam folyóba, egy dublőrt használtak, pedig ő is hozzá volt szokva a hideg folyóban való fürdőzéshez, és az április felvételek idején a Cam még nagyon hideg volt.

Leginkább azonban azt élvezte, hogy egy esendő karaktert játszhatott, aki rengeteget iszik és nehezen tud megbirkózni a háborús emlékeivel. „Sokan úgy hiszik, hogy azok az emberek, akik vallásosak, tökéletesnek tartják magukat, pedig egyáltalán nem ez a helyzet” – mondta a színész az általa játszott plébánosról. Norton szerint a sorozat is más, mint egy szimpla krimi: „A gyilkosságok sohasem értelmetlenek. Szenvedélyből, szerelemből vagy féltékenységből elkövetett emberölések, melyekért valós emberek feleltek egy olyan korban, amikor a halálbüntetés még létezett.”

„Ez a sorozat nem ijed vissza attól, hogy bemutassa a korszak azon problémáit, melyek még ma is relevánsak. Nem baj, ha emlékeztetjük az embereket arra, hogy nem is olyan rég még mennyire tele voltunk előítéletekkel, milyen sokat fejlődtünk azóta, és hogy ez mennyire jó” – foglalta össze Norton azt, hogy mitől különleges bátor a Grantchester bűnei.

A siker nem is maradt el: az első évad epizódjait csak Angliában átlagosan 6,6 millió ember követte nyomon, így a készítők neki is estek a folytatásnak, amit Londonban, Cambridge-ben és természetesen Grantchesterben vettek fel, melynek lakói örömmel fogadták újra a stábot. A második évadban Sidney és Gordie kénytelen szembesülni annak következményeivel, hogy sikeres bűnüldözők lettek, miközben Gordie annak is sok időt szentel, hogy végre párt találjon Sidney-nek. Mert van, ami nem változik Grantchester-ben – az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Grantchester

Sidney Chambers egy nagyra becsült plébános a festői és csendes angol faluban, Grantchesterben. Soha nem ítélkezik és nem is kíváncsi, ő csak egy vidám ember, akinek rengeteg ideje van másokra is. Meglehet, hogy néha túl sok sört iszik, túlságosan szereti a jazz zenét, és olykor rossz nőkbe szeret bele, de Sidney élete azért általában elég nyugodt. Vagy legalábbis az volt, amíg egy gyilkossággal nem kereszteződött az útja… Geordie Keating nyomozóval összedolgozva Sidney plébánosként folytatott élete egyre inkább háttérbe szorul, ő maga pedig a hazugságok, árulások és bűnügyek veszélyes világába kerül

Kapcsolódó műsorok