Blog

A közelgő háború árnyékában is megcsillan a boldogság: megérkezett Az élet dicsérete 3. évada

Harmadik évadával tér vissza Az élet dicsérete az Epic Drama műsorára, méghozzá 2022. november 7-én, este 21:00-kor, hogy aztán minden hétfőn újabb epizóddal jelentkezzen. A népszerű széria James Herriot, a fiatal állatorvos kalandjaira összpontosít még a modern orvoslás előtti időkből. Az alapjául szolgáló, azonos című regény, melyben James Alfred Wright író a saját élményeit dolgozta fel, több mint 80 millió példányban kelt el, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a sorozatot is óriási figyelem övezi. A harmadik etap 1939 tavaszán veszi fel a történések fonalát, mikor az emberek Angliában is a háborúra készülnek, és ugyan Jamesnek (Nicolas Ralph) állatorvosként nem kell attól tartania, hogy besorozzák, néhány barátja önként jelentkezik katonának. A lelkiismeretes orvos és Helen (az Oscar-díjas Rachel Shenton) ebben a megváltozott világban házasodik össze, és egy olyan jövőre készülnek, amit csupa bizonytalanság övez.

„A hőseink nem tudják azt, amit természetesen mi tudunk” – elmélkedett a páros helyzetéről és jövőjéről a Jamest megformáló Nicolas Ralph. „Azt tudják, hogy a háború nem vicc, de a közös jövőjükre fókuszálnak. Ugyanakkor James látja, hogy a környezetében egyre többen jelentkeznek önkéntesnek, és ez némi bűntudattal és feszültséggel tölti el, hisz azt látja, hogy nála fiatalabb emberek jelentkeznek katonának, miközben állatorvosként ő védettnek számít.”

Sigfriednek, a Skeldale House állatorvosi rendelő idősebb, excentrikus tulajdonosának már van háborús tapasztalata, ő érzelmileg egészen máshogy áll hozzá a fejleményekhez. „Mint valami polip, úgy nyújtja ki a karjait, és amennyire tőle telik, próbálja egyben tartani a saját és a hozzá közel álló emberek életét” – jellemezte Sigfriedet a karaktert megformáló Samuel West. „A fiatalok úgy érzik, hogy a háború csak egy nagy játék, de azok, akik átélték az első világégést, azt mondják, ’fogalmatok sincs, mi vár rátok.’

Szerencsére a harmadik évad forgatását nem lengte körbe háborús légkör, ám az epizódokban felbukkanó állatok okoztak némi problémát. „A macskákat nem lehet kiképezni!” – panaszkodott Ralph. „Az egyik jelenetben meg kellett vizsgálnom egy macskát, és mikor Dean, az állattréner kilépett egy pillanatra, az a macska egyszerűen felrobbant!” A színésznek az évad visszatérő vendégszereplőivel, a tehenekkel nem volt ilyen gondja, mivel az állatok csordában közlekednek, nem nagyon volt lehetőségük váratlan dolgokat művelni, de azért így is adódott egy necces helyzet. „Az egyik tehén megbokrosodott és elkezdett vágtázni, mire a trénernek szabályosan félre kellett vetődnie az útjából, de ezt nagyon profin csinálta. Azért örülök, hogy jó messze voltam onnan!” – emlékezett vissza a szituációra a színész.

A Sigfried öccsét megformáló Callum Woodhouse-nak csak pozitív élményei vannak az állatokkal közös munkáról. „Mindent imádtam az évadban, ami Ernie-hez, a kutyához köthető. Azt bírtam benne a legjobban, hogy hiába próbáltuk el a jelenetet, tanultuk meg a szövegünket és álltunk be felvenni azt, amint Ernie is megjelent, hirtelen minden megborult. Mintha a káoszt szabadítottuk volna rá a jelenetre, de ez volt a legcukibb káosz valaha” – magyarázta a színész, aki azt is elárulta, hogy kaotikus jelenetek közül jó néhány benne maradt a sorozatban is, ugyanis ezek rendkívül őszinte pillanatok voltak, és az emberek imádják az ilyeneket.

A nézők az esküvőket is imádják, és ezzel a Helent játszó Rachel Shenton is egyetért. „Óriási volt felvenni a jelenetet! Egy kicsit ugyan hűvös volt, mert még a forgatás elején kerítettünk rá sort, azt hiszem, úgy március környékén, de szerencsére a nap előbújt” – emlékezett vissza a színésznő, majd így folytatta: „Ezekben a jelenetekben az a legjobb, hogy mindenki szerepel bennük, az egész Skeldale-család.” Shenton azt is elárulta, hogy az igazi Herriot, azaz Alfred Wright gyerekei ott voltak az esküvői jelenet forgatásán. „Szürreális volt. Nekik is az lehetett, mivel kvázi látták, ahogy a szüleik összeházasodnak. [A forgatás során] végig támogatóak voltak és tetszett nekik az, ahogy a szüleiket elképzeltük.”

Az alkotók tisztában voltak azzal, milyen felelősségteljes munkát kellett végezniük, hisz egy olyan könyvet adaptáltak, amin generációk nőttek fel, és ami tökéletes ellenszere a modern idők kihívásainak. Ahogy a sorozat executive producere, Colin Callender fogalmazott: „Egy olyan korban, melyben megannyi kihívással szembesülünk a mindennapokban, örömteli érzés visszarepülni erre a gyönyörű vidékre és újra találkozni ezzel a családdal, amit annyian megszerettek világszerte. Ez egy rendkívül megindító és szellemes sorozat, melyben találkozik a múlt a jövővel.” Kizárólag az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Az élet dicsérete

Visszatérünk a csodálatos Yorkshire Dale-be, további szívmelengető Herriot-történetekre! A sorozat a világszerte elismert brit állatorvos, James Herriot könyékig kezdő éveit dolgozza fel.

A szakember számos könyvet írt a modernkori orvoslást megelőző időkről, legismertebb ezek közül Az élet dicsérete, amelyből világszerte 80 millió példány kelt el. Ezt adaptálja a BAFTA-díjra is jelölt sorozat, amelyet a brit nézőközönség nemrégiben „a legkedvesebb” szériának kiáltott ki. A női főszerepet az Oscar-díjas RACHEL SHENTON alakítja!

A legújabb évadban 1939 tavaszán járunk, egy újabb világháború küszöbén. A sorozást tekintve az állatorvos és a farmer védett szakmának számít, ugyanakkor kulcsembereinknek végig kell nézniük, ahogyan néhány barátjuk önkéntesen is jelentkezik a haza védelmére. James (Nicolas Ralph) és Helen (Rachel Shenton) nemsokára összeházasodnak, ezzel a lány a Skeldale House állatorvosi rendelőjének családtagjává is válik. A szereplők közösen próbálnak eligazodni a változó világban, ahol mindenkinek mérlegelnie kell egyéni célját, szükség esetén pedig újraterveznie a jövőjét.

Kapcsolódó műsorok