Blog

5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál az Oxfordi gyilkosságokról

Az Oxfordi gyilkosságok két főhőse, Endeavour és Thursday munkakapcsolata felett ismét viharfelhők gyülekeznek a 8. évadban, melynek első epizódja február 7-én, hétfő este 21:00-kor debütál az Epic Drama műsorán. Endeavour nehezen dolgozza fel elveszett szerelmét, ráadásul bűntudat is sújtja, emiatt pedig elszalaszt egy fontos nyomot egy ügyben, amit érthető módon Thursday nehezményez, ám mégis azonnal a segítségére siet, mikor úgy érzi, társa reménytelen helyzetbe került. Az új évad bemutatkozása kapcsán összegyűjtöttünk 5 olyan dolgot, amit nem biztos, hogy tudtál a nagysikerű krimisorozatról.

  1. Az azóta 8 évadot megélt Oxfordi gyilkosságok egyetlen önálló tévéfilmnek indult, amivel az 1987 és 1993 között futó Inspector Morse előtt szerettek volna tisztelegni egy, a címszereplő nyomozó fiatal korában játszódó történettel, ám a film olyan nagy sikert aratott – csak Angliában 8 millióan nézték meg -, hogy a produkció mögött álló csapat sorozattá alakíthatta át a formulát, ami azóta világszerte nagy rajongótábornak örvend.
  2. A sorozat kitalálója, a néhai Colin Dexter számos alkalommal feltűnt a széria különböző epizódjaiban egy-egy szemvillanásnyi cameóra. Sajnos a folyamatosan romló egészségi állapota a negyedik évadtól kezdve nem engedte meg neki, hogy személyesen jelenjen meg az epizódokban, de a stáb gondoskodott róla, hogy ügyesen elhelyezett képekkel, újságkivágásokkal azért becsempéssze őt a sorozatba.
  3. A főszerepet játszó Shaun Evans nem hajlandó egyszerre több évadra aláírni – mindig csak a soron következőre -, mivel élete első sorozatába, a mindössze egy évadot megélt Teachersbe anno úgy ment bele, hogy fogalma sem volt arról, hová tart, és ha tudja, hogy egy sorozat bármikor véget érhet, az arra motiválja, hogy kreatívabban álljon hozzá.
  4. A Morse partnerét, Thursday-t alakító Roger Allam azt értékeli a legjobban a karakterében, hogy annak ellenére, hogy megjárta a II. világháborút, megőrizte földhözragadtságát és emberségét, mi több, ez egyfajta morális iránytűvel látta el őt, ami karakterlnek egyik legfőbb védjegye.
  5. Shaun Evans bevallotta, hogy soha egyetlen epizódot sem látott a sorozat előfutárjának számító Inspector Morse-ból, mivel nem akarta, hogy John Thaw verziója bármiben is befolyásolja az ő alakítását. Ehelyett inkább az eredeti könyvekhez fordult, ami szabadságot adott neki ahelyett, hogy arra kötelezte volna, hogy elismételje valaki más alakítását.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Oxfordi gyilkosságok

Alig kezdődött el az 1971-es év, de hőseinket még mindig az elmúlt év eseményei sújtják. Endeavour küzdelme belső démonjaival eléri a tetőfokát, amit az is súlyosbít, hogy az elvesztett szerelmet és a bűntudatot nem tudja kiverni a fejéből; eközben a csapat újra a sűrűjében találja magát, amikor IRA fenyegetésekkel, taxisok és nudisták elleni támadásokkal, és egy olyan különös esettel kell szembenézniük, hogy azt hihetnénk a csapat egy horrorfilm forgatására keveredett… Az év vége előtt Endeavour és Thursday kapcsolatát újabb feszültség árnyékolja, amikor Thursday olyan információk birtokába jut, amelyek bizonyítják, hogy Endeavour a problémái miatt elszalasztott egy fontos nyomot egy ügyben, de amikor Endeavour reménytelen helyzetbe kerül, Thursday versenyt fut az idővel, hogy megmentse őt.

Kapcsolódó műsorok