Blog

Sissi: A magyarok királynéjának története egy új generációnak

Bő 65 évvel a Romy Schneider főszereplésével készült klasszikus filmtrilógia után az RTL, a Story House Pictures és a Beta Film arra vállalkozott, hogy újra elmeséljék Erzsébet magyar királyné, avagy Sissi ikonikus történetét – ezúttal egy új generációnak. A hatrészes, nagyívű és érzelmekkel túlfűtött Sissi 2021 december 26-án 21 órakor debütál az Epic Drama műsorán, cikkünkben pedig feltárjuk, miért volt szüksége a világnak egy friss feldolgozásra.

Példakép – nem csak Magyarországnak

Erzsébet egészen véletlenül lett osztrák császárné és magyar királyné: a nővérét, Ilonát szánták I. Ferenc József nejéül, de egy véletlen találkozás mindent megváltoztatott. Az új, többek között Ausztriában, Litvániában, Lettországban és természetesen Magyarországon forgatott sorozat Erzsébet fiatal éveire összpontosít: hogy köttetett szerelmi házasságot Ferenc Józseffel, hogy próbált beilleszkedni a merev osztrák udvarba és hogy került folyamatosan összetűzésbe anyósával, Zsófia főhercegnével. Fiatal évei során nem csupán mint feleség és anya próbálta megvetni a lábát az udvarban, de tényezővé is vált a politikai életben, ugyanis sokban hozzájárult ahhoz, hogy a forrongó ellentétek elsimításával 1867-ben megszülethessen a kiegyezés, ezzel pedig az Osztrák-Magyar Monarchia.

Habár a sorozat pazar díszletekkel és jelmezekkel készült, és helyszíneiben is az autentitásra törekedett, a készítők mégsem egyszerű kosztümös drámaként tekintettek rá, ehelyett Sissit magabiztos, modern nőként mutatták be, és olyan, a mai napig aktuális témákat jártak körül, mint a családszeretet, a függetlenség, az öntudat és a szabad akarat. Andreas Gutzeit, a sorozat vezető producere szerint a Sissi „egy modern nőt mutat be, méghozzá a 21. század nyelvén.” Gutzeit Sven Bohsre (Tetthely) rendezését is dicsérte, aki „ízlésesen, mégis bátran mesélte el Sissi jól ismert történetét, ám ezúttal a történetben a szexualitás is fontos szerepet játszik, ugyanakkor modern megközelítésben mutat be egy politikai nyomás alatt álló nőt.”

Nem a régi történet újramesélése

Az alkotók egyértelművé tették, hogy nem a Romy Schneider-féle változatot akarták újra leforgatni. Ugyan bizonyos helyzeteket fikcionizáltak, összességében mégis a történelmi hűségre törekedtek. Gutzeit azt is elárulta, hogy az új sorozat címszerepét megformáló Dominique Devenport nem is látta a Schneider-féle változatot. „Nem is volt rá oka megnézni őket, ugyanis mi egy friss és modern újraértelmezést akartunk” – magyarázta a producer.

Maga Devenport – aki még újoncnak számít a szakmában – a szerencsének köszönheti, hogy megkapta a szerepet. „Egy barátommal söröztem Münchenben, és arról beszéltem neki, hogy milyen közel érzem magamhoz Sissi karakterét” – mesélte a Variety-nek adott interjújában. „Azt viszont nem tudtam, hogy ez a barátom másnap találkozott a sorozat szereposztó rendezőjével; beszámolt neki rólam, ő pedig felhívott engem.”

Devenport tisztában van azzal, milyen egyedülálló lehetőség eljátszani Európa első szupersztárját, aki egészen különleges életet élt: „Nem győzöm emlékeztetni magamat arra, hogy belőlünk soha nem lesz császárné, és hogy neki meg kellett küzdenie azért, hogy legyen magánélete és egyénisége” – magyarázta Devenport. „Annyi volt a feladata, hogy gyerekeket szüljön. Az emberi oldala, az érzései nem számítottak, de ő megküzdött értük.”

A jelmezek sokat segítettek abban, hogy jobban átérezze a szerepet: „[A jelmezek] kötöttségekkel jártak, még a légzésben is akadályoztak. A sminkszobában változtam át nap mint nap Sissivé, de nekem könnyű dolgom volt abban, hogy esténként elengedhettem őt. Így őrizhettem meg a józan eszem.” Devenport szerint Sissire óriási nyomás nehezedett, hisz nagyon fiatalon került egy olyan környezetbe, ami tele van kötöttségekkel. „[Sissi az udvarban] nem lehetett többé önmaga. Magába zárkózott, magányos volt. A férje távol járt, ő maga pedig egy ketrecben érezte magát.”

A Sissi azt meséli el, hogy tört ki ketrecéből ez a zárkózott fiatal nő, és hogy vált Európa egyik legközkedveltebb ikonjává: Karácsony másnapjától az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Sissi

Egy ikon, császárnő és legendás szépség: Ő Sissi, Európa első szupersztárja. Szabadság iránti szeretetet és a Habsburg monarchiának szelídebb arc kölcsönzésére vonatkozó ígéret rabul ejtette
Európát; igaz történet intrikákkal és vágyakkal. A gondtalan kamaszlány, Sissi fülig szerelmes lesz egy hatalmas és sokak által kívánatosnak tartott férfibe, akinek azonban ki nem mondott és
veszélyes oldala volt, egy szerelem, amelynek nem szabadna bekövetkeznie. Sissinek választania kell, és elfogadja a kihívást; egy felnőtté válás kihívását, a rakoncátlan leány magabiztos, modern nővé érik – nehéz döntéseket kell meghoznia, veszteségeket kell elfogadnia, és végül császárnéként független szerepet betöltenie. Ez nem egy történelmi kosztümös film; hanem univerzális és időtlen mese a szerelemről, a szabadságról, a családról, a saját akaratról és a kötelességről a XIX. századi udvari divat ragyogásába öltöztetve.

Kapcsolódó műsorok