Blog

A csavaros eszű vénlány újra nyomoz

Miss Marple a brit televíziózás egyik legismertebb brandje, aki bizonyos szempontból olyan, mint James Bond: újra meg újra másik színész bújik a bőrébe, ezzel új ízeket csempészve a régi receptbe, a lényegét tekintve azonban mindig ugyanaz marad. Miss Marple egyik legjobban sikerült interpretációja, az Agatha Christie Marple sorozata még 2004-ben indult el az Egyesült Királyság tévéképernyőin, és a nagy siker egészen hat évadig repítette. Az Epic Drama február ötödikétől szombatonként és vasárnaponként 19:30-tól dupla epizódokkal kedveskedik az Agatha Christie- és krimirajongóknak, műsorra tűzve a negyedik, az ötödik és a hatodik évad epizódjait.

Az új Miss Marple

A sorozatok világában egyáltalán nem számít mindennaposnak, hogy félúton lecseréljék a főszereplőt, és az Agatha Christie Marple sorozata alkotói sem épp jókedvükben hozták meg a döntést. A Miss Marple-t az első három évad során olyan feledhetetlenül alakító Geraldine McEwan ugyanis váratlanul visszavonult (a színésznő aztán 2015-ben hunyt el), és ez a döntése egy sajnálatos balesetből következett: az idős színésznő karácsony előtt elesett, eltörve a csípőjét, és az ő korában az orvosa már nem engedte, hogy visszatérjen egy fizikailag megterhelő forgatásra. A brit médiát lázban tartotta, ki lesz az utódja, és az alkotók Julia McKenzie-t választották a szerepre, a legendás színpadi színésznőt, aki a Cranford című sorozatával már amúgy is belopta magát a tévénézők szívébe. A váltás meglepően zökkenőmentesen ment: a sorozat rajongói szinte azonnal elfogadták az új Miss Marpleként McKenzie-t, amiben nyilván közrejátszott a színésznő alázata is a szerep iránt: „A világon mindenki ismeri Miss Marple-t és van egy elképzelése arról, hogy milyen, szóval tisztában vagyok azzal, mekkora feladatot vettem a nyakamba. Valamint arra is emlékeztetnem kell magam, hogyan kell kötni”.

Miss Marple, az örök szupersztár

Ha már fentebb említettük James Bondot, róla tudjuk, hogy a klasszikus szupermacsó tulajdonságok megtestesítése miatt vált olyannyira népszerűvé. De miért szereti a világ Miss Marple-t immár hosszú évtizedek óta? A nyomozónő figuráját részben Agatha Christie saját anyukája inspirálta, bár az író szerint a teremtménye sokkal kotnyelesebb és kötözködőbb, mint amilyen az édesanyja volt. Miss Marple-t egyrészt azért zárták rögtön sokan a szívükbe, mert megmutatta, hogy egy korábban férfiasnak tartott munkában, a nyomozásban a nők is lehetnek kiemelten tehetségesek, másrészt azért, mert új megvilágításba helyezte az idős generációt: megmutatta, hogy igenis a korral együtt tapasztalat is jár. Az öregebbek láthatták, hogy nem kell leírni magukat, még idősebb korban is várhatnak rájuk nagy kalandok , a fiatalabbak pedig ráeszmélhettek, hogy az idősebbek is érdekesek és értékesek. Ráadásul Miss Marple azt üzente, hogy a boldogsághoz nem kell feltétlenül család, más úton is meg lehet találni azt.

A vendégsztárok

Az Agatha Christie Marple sorozatát nemcsak a címszereplő miatt érdemes követni, hanem azért is, mert a brit színjátszás színe-java megfordul benne, köztük néhány igazán nagy sztár is. Az emlékezetes vendégszereplőkből válogattunk.

Benedict Cumberbatch: A Marvel univerzum Doctor Strange-je, az egyik legjobb Sherlock Holmes és a Kódjátszma főszerepéért Oscar-díjra is jelölt Benedict Cumberbatch a negyedik évad második részében, a Könnyű gyilkosságban látható.

Brian Cox: Minden idők egyik legmorcosabb brit tálentuma, a legendás Shakespeare színész, a london színpadok gigasztárja, valamint az Utódlás című agyondíjazott sorozat manipulátor családfője, Logan Roy a negyedik évad harmadik részében, a mérgezéses ügyet feldolgozó Szemfényvesztőkben látható.

Natalie Dormer: A Tudorok, a Trónok harca és a Los Angeles-i rémtörténetek: Angyalok városa ragyogó csillaga Miss Marple oldalán a negyedik évad záró epizódjában, a Miért nem szóltak Evansnek? című részben lesz látható.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Agatha Christie Marple sorozata

A sorozat negyedik részében Jane Marple-t követjük, ahogy titokzatos halálesetekre derít fényt és súlyos bűntetteket leplez le. Jane családi dráma és testvérek közötti rivalizálás közepébe csöppen egy üzletember és felesége halála révén, majd az emberek viselkedésére vonatkozó mélyreható ismereteire támaszkodva leplezi le a gyilkost Castle Savage-ben; egy küldetésében eljáró idős titokzatos hölgy halála csaknem zavarba ejti kopónkat, és egy idős barát kéri Miss Marple segítségét.

Kapcsolódó műsorok