Blog

A szerelem mindenütt ott van a Bécsi vérben

Harmadik évadával tér vissza január 9-én, hétfő este 21:00-kor az Epic Drama műsorára a Bécsi vér című kosztümös krimisorozat. Az 1908-ban játszódó új etapban Max Libermann, a briliáns orvos és Oskar Rheinhardt, a fáradhatatlan nyomozó immáron összeszokott párosként old meg bűneseteket, egészen pontosan hármat: egyet a divat bódult világában, egyet a kínai antikvitások ködös piacán, egyet pedig a még csak a szárnyait bontogató mozi birodalmában. Cikkünkből kiderül, hogy a Magyarországon forgatott harmadik évad eredeti helyszínei teljesen magukkal ragadták a szereplőket, akik szerint ezt az évadot többek között a szerelem uralja majd.

„A szerelmi háromszögekről szól az egész” – jelentette ki a harmadik évadról a Maxet megformáló és leginkább a Kódjátszmából és az Avenue 5-ből ismert Matthew Beard egy kerekasztalinterjún. „És a mi kapcsolatunk működik a leginkább. Olyanok vagyunk, mint egy vén pár” – tette hozzá mosolyogva az Oskart játszó Juergen Maurer, aki a Tetthely című sorozatnak köszönhetően már rendelkezik krimis tapasztalattal. És ez a „vén pár” már sok mindent megélt közösen: „Az első évadban sokat konfrontálódtak” – magyarázta Beard. „Max elkötelezett híve a pszichoanalízis új tudományának, ugyanakkor Oskart egyáltalán nem érdekli az elme világa. Aztán elkezdik tisztelni egymás véleményét és megtapasztalni azt, hogy ebben a világban nem minden fekete és fehér. Szoros barátság alakul ki köztük, ami a második évadban tovább fejlődik. Végül a harmadik évadban egy újfajta konfliktus áll közéjük, Max ugyanis írt egy könyvet a bűnözők lelkivilágáról, Oskar pedig úgy hiszi, hogy ez csak Max egojáról szól, és ezért foglalkozik a nyomozással is. Ismét meg kell érteniük egymást.”

Még szerencse, hogy két olyan nő is van az életükben, aki segíti a munkájukat: az egyik Clara, akiből immáron divatíró lett, a másik pedig Max húga, Leah, aki már a családi vállalkozásban dolgozik, és ebben az évadban már neki is van egy szerelme. „Három évada várok már rá, hogy legyen egy ilyenem” – nevet a Leah-t megformáló Charlene McKenna.

Nem csupán a karakterek változtak, de a stáb is új helyre költözött: a harmadik évadot Bécs helyett Budapesten forgatták, de az új forgatási helyszín – és a pandémia miatti késések – nem nagyon befolyásolta a szereplőgárda hozzáállását. „Soha nem volt még ilyenben részem, hogy több évnyi kapcsolatot építhessek fel egy másik színésszel” – mondta Beard Maurerről. Kollégájára óriási hatással voltak a forgatási helyszínek: „Mikor visszatérsz a forgatásra, magadra öltöd a jelmezed és szemed elé tárulnak ezek a csodálatos felépített, illetve feldíszített helyszínek, akkor úgy érzed, a legutóbbi forgatás és a mostani között eltelt másfél év mintha meg se történt volna.”

McKenna szerint az, hogy nem stúdióban forgattak, hanem eredeti helyszíneken szerte Budapesten, nagyon sokat hozzátett a sorozat különlegességéhez. A 2022 márciusában kezdődő felvételek szinte teljes egészében Budapest adott helyet több magyar operatőr és látványtervező közreműködésével. A stáb számos korabeli épületben forgatott, például a Harmincad utca 6-os szám alatt található, 1914-ben épült házban, amit Rainer Károly tervezett a Hazai Bank megbízásából: a szecessziós stílusú épület a sorozatban egy előkelő divatszalont testesít meg. Max apartmanját a Vidor Emil által tervezett, 1903-ban épült Bedő-házban rendezték be, és hazánkban látogató stábok egyik kedvenc forgatási helyszíne, a Párizsi Udvar is felbukkan a sorozatban, ezúttal egy bécsi kávézónak adott otthont, de forgattak a Postamúzeumban és a Nemzeti Múzeumban is, ahol egy aukciójelenetet forgattak le.

Maurerhez hasonlóan McKennát is teljesen lenyűgözték az eredeti helyszínek: „Lehetsz bármennyire fáradt vagy morcos, mikor megérkezel a felvételre, azonnal leesik az állad, és azt mondogatod magadnak, hogy ’Nézd ezt a fantáziavilágot, ahol játszhatok!’, de tényleg: minden olyan akkurátus és különleges, hogy olyan, mint egy [életre kelt] fantáziavilág.” McKenna azt azért elárulta, hogy nem élne 1908-ban, méghozzá egy dolog miatt, ez pedig a fűzők. „Talán egy napra vagy egy hétvégére ellátogatnék ebbe a korba, de inkább köszi, maradnék a jelennél!”

A Bécsi vér nem csak egy egyszerű kosztümös krimi. Erre a legjobb példa az Oscar-jelölt rendező, Robert Dornhelm személye, aki bevallotta, hogy ő lenne az utolsó ember, aki alkalmas lenne egy krimi megrendezésére. „Azért fogadtam el a felajánlást, mert ez sokkal több egy egyszerű ’ki a tettes’ sztorinál. Maxhoz hasonlóan engem is a karakterek pszichológiája és a történések körítése izgatott.” Tehát a Bécsi vér továbbra is többet tartogat 110 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosságoknál: ez a széria bonyolult karaktereket és érzelmeket, lenyűgöző helyszíneket és akkurátus történetmesélést kínál – az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Bécsi vér

A Bécsi vér teljes 3. évadát Magyarországon forgatták 2022-ben, hazai operatőrök, látványtervezők és producerek bevonásával!
A bűnügyi krimisorozat Frank Tallis bestsellerein, az itthon is megjelent Gyilkos illúziókon és a Bécsi véren alapszik. Ezeket az elismert forgatókönyvíró, Steve Thompson (Sherlock, Jericho) dolgozta át filmre, amit aztán az Oscar- és Primetime Emmy-díjra jelölt rendező, Robert Dornhelm (Anne Frank igaz története) valósított meg.

A Bécsi vér főhőse a pszichoanalitikus Max Liebermann (Matthew Beard – Kódjátszma), Freud tehetséges tanítványa, aki a pszichológia tudományát állítja a rendőrség szolgálatába. Oskar Rheinhardt-tal (Jürgen Mauer – Tetthely), a rutinos bécsi detektívvel együtt oldanak meg rejtélyes gyilkosságokat Bécs városában, a XX. század elején – azaz a filozófia, a tudomány és a művészet fellegvárában akkoriban, amikor a kultúrák és eszmék ütköztetése az operaházban és a nagy kávéházakban történt. Max, a fiatal orvos rendkívüli észleléssel és kriminalisztikai készséggel rendelkezik, mélyen megért különleges emberi viselkedéseket és devianciákat, ráadásul örömmel analizálja a rendőrfelügyelő attitűdjeit az új évadban is.

Kapcsolódó műsorok