Blog

Vissza a szédítő 60-as évekbe a Ms. Fisher modern gyilkossági rejtélyeivel

Lehet, hogy a Ms. Fisher rejtélyes esetei című nagysikerű krimisorozat már véget ért, de nem kell bánkódni: az Epic Dramának és az eredeti sorozat alkotóinak köszönhetően szeptember 5-én befut a széria – szó szoros értelmében is – modern spinoffja, a Ms. Fisher modern gyilkossági rejtélyei, mely a felszabadult 60-as évekbe teleportálja az izgalmas detektívsztori könnyed hangulatát, főhősének pedig a híres nyomozónő divatbolond unokahúgát, Peregrine Fishert teszi meg, aki megpróbál elődjének nyomdokaiba lépni. Nem kis kihívás, de az ügyek sem azok, amikkel szembesül: például megpróbálja kideríteni, hogy az a zenész, akit egy tévés fellépés során ért áramütés, baleset vagy gyilkosság áldozata lett-e, illetve hogy mi történhetett azzal a nővel, aki egy balesetet szenvedett autóban fagyott halálra egy titkos kutatóállomás területén.

Peregrine Fisher remélhetőleg nem csak a Pápua Új-Guineában eltűnt nagynénje vagyonát, de éles eszét is megörökölte; szerencsére nincs egyedül a nyomozásban: segítségére sietnek a Kalandozók Klubjának kivételes tagjai, no meg James Steed, a meglehetősen prűd rendőrnyomozó is, akivel aztán valami több kezd kialakulni szimpla munkakapcsolatnál. Habár Ms. Fisher megjelenésében messzemenőkig makulátlan, a munkában eddig nem volt túl szerencsés, hisz sem fodrászként, sem gépíróként nem tudott érvényesülni, pedig mindig is úgy érezte, hogy ennél nagyobb dolgokra hivatott. Még szerencse, hogy született túlélő, és úgy tűnik, végre megtalálta a hivatását – no meg a kapcsolatot a nénikéjével, akit soha nem is ismert! Ezzel kapcsolatban jöjjön egy fontos háttérinfó: Peregrine édesanyja Phryne Fisher apjának egy korai kapcsolatából született, azaz a legendás nyomozónő csupán féltestvére volt Ms. Fisher édesanyjának, és Peregrine egészen addig nem is tudott arról, hogy van egy nénikéje, amíg ölébe nem hullott annak öröksége.

Geraldine Hakiwell (Körözés alatt) játssza a bizonytalan, impulzív, de ha kell, nagyon is elhivatott Ms. Fishert. „Az egyik pillanatban rendkívül határozott, a következőben pedig teljesen szétszórttá válik, ettől tűnik olyan valódinak” – írja le karakterét Hakiwell. „Én mindent alaposan átgondolok, és közel se vagyok ennyire bátor, mint ő, de ez a színjátszás szépsége: egy olyasvalakit játszhatsz, aki sokkal bátrabb nálad!” A színésznő nagy rajongója az eredeti sorozatnak, sőt, még az azok alapjául szolgáló könyveket is olvasta. Mi több, még jelentkezett is egy epizódszerepre a Ms. Fisher rejtélyes eseteibe, de nem kapta meg – habár ezt most már biztosan nem bánja. Nagyon élvezte a szerepet, de alaposan fel is készült rá: rengeteg dokumentumfilmet megnézett, ami a 60-as évek Melbourne-jéről szól, alakításához pedig Audrey Hepburn és Julie Andrews szerepeit vette alapul, azt a légies könnyedséget, ahogy a karaktereiket megközelítik, plusz bebiflázta a 60-as évek két legnépszerűbb nyomozósorozatát, A balfácánt és a The Avengerst – nem, nem a szuperhősfilmet.

A színésznő a sorozat autentikusságáról is lelkesen mesélt: az alkotók Melbourne kertvárosában találtak egy tökéletes házat Ms. Fishernek, amely mintha a 60-as évekből lépett volna ki, ugyanakkor az épületbelsőket már egy stúdióban rendezték be minden apró részletre odafigyelve. Hakiwell imádta a korabeli sminkjét és frizuráját, habár ezek elkészítése napi egy és háromnegyed órát vettek igénybe, szóval a mindennapokhoz azért valami mást választana. A sorozat autentikusságáról sokat elmond az is, hogy a hordott kosztümök egy része egyenesen a 60-as évekből származott, és csak a színésznőre igazították őket, más részüket pedig abból az évtizedből származó anyagokból varrták meg.

Joel Jackson (Dzsungel) játssza Steed nyomozót, és szinte a nulláról építette fel a karakterét, méghozzá úgy, hogy írt neki egy 4-5 oldalas élettörténetet, amit aztán mindenhová magával vitt. Jackson részben a Fogjunk tolvajt! című Hitchcock-filmre alapozta karakterét, szerinte közte és Ms. Fisher között hasonló az összhang, mint abban a filmben volt Cary Grant és Grace Kelly között. „Két olyan emberről van szó, akik képtelenek kimondani azt egymásnak, amit szeretnének” – mondja Jackson, aki tisztában van azzal, hogy a két főszereplő közötti dinamika adja a sorozat szívét-lelkét. „Ezek ketten odáig vannak egymásért, de közben bűneseteket kell feltárniuk. […] Szerintem ez a sorozat egy olyan, habkönnyű szórakozás, amire az embereknek manapság szüksége van” – foglalja össze a színész a sorozat lényegét.

Izgalmas bűnesetek, valós, de szórakoztató karakterek, könnyed hangvétel és a káprázatos 60-as évek állnak a Ms. Fisher modern gyilkossági rejtélyei középpontjában – az Epic Drama műsorán minden hétköznap 19:30-kor.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Ms Fisher modern gyilkossági rejtélyei

Nyomozás stílusosan! A világszerte kedvelt Miss Fisher rejtélyes esetei alkotóitól érkezik a modern nyomozónő, a divat és a csillogás személyes megtestesítője. A hatvanas évek Melbourne-jében a gyönyörű és vakmerő Peregrine Fisher hirtelen megörököli híres nagynénje – akit egyébként sosem ismert – vagyonát, miután a hölgy eltűnt az új-guineai hegyvidéken. Az elbűvölően mihaszna Peregrine elhatározza, hogy zseni nénikéje nyomdokaiba lép, ám be kell bizonyítania, hogy elég briliáns ahhoz, hogy valóban világklasszis magánnyomozóvá váljon.

Kapcsolódó műsorok