Blog

Egy korszak vége: búcsúzik az Oxfordi gyilkosságok

Április 3-án, este 9-kor debütál a nemzetközileg elismert Oxfordi gyilkosságok utolsó évadjának első epizódja az Epic Dramán. A sorozat, melyben Shaun Evans játssza az ifjú… nos, a széria vége felé már nem is ifjú Endeavour Morse-t, még 2012-ben startolt el, és ezzel az utolsó, 9. etappal már összesen 36 epizódra rúg. „Rettenetesen érzelmesek”: így írta le a sorozat másik visszatérő szereplőjét, Thursday-t megformáló Roger Allam a két főhős utolsó közös jeleneteit. És úgy tűnik, érdemes volt ilyen hosszú ideig kitartani mellettük, a befejező évadot ugyanis körbeünnepli a kritika.

Nem semmi teljesítmény ez a 9 évad és 36 epizód egy olyan szériától, amely bő egy évtizeddel ezelőtt egyszeri főhajtásként indult az 1987 és 1993 között futó Morse felügyelő című sorozat előtt. Ám a Roger Allam és Shaun Evans által megformált detektívpáros közötti összhang elérte, hogy az Oxfordi gyilkosságok a saját jogán is megállja a helyét, és végül hosszabb ideig futott, mint az a sorozat, aminek az előzményének szánták. Kevesen tudják, hogy ez a természetes kémia a két főhős között részben annak köszönhető, hogy ez a két színész már játszott korábban detektívpárost, méghozzá a Porrá leszünk című BBC-szériában, melynek 2009-ben bemutatott második szezonjában tűntek fel.

Az Oxfordi gyilkosságok utolsó évadjában a páros mind munka, mind magánéleti szempontból is új korszakba lép. Az 1972 tavaszán játszódó nyitóepizódban – melyet maga Shaun Evans rendezett – nem csupán Thursday zaklatott fia, Sam tér vissza a katonai szolgálatból, melyet a forrongó Észak-Írországban töltött, de a páros egy kettős gyilkossággal is szembesül, amely az Oxfordi Koncertzenekarhoz köthető, nem mellesleg egy régi, vérfagyasztó ügy is ismét a középpontba kerül…

A rajongókat alaposan letörte a hír, mikor 2022-ben kiderült, hogy a 9. évad lesz az utolsó az Oxfordi gyilkosságok történetében, ugyanakkor arra a kérdésre mindenképp választ szerettek volna kapni, hogy Thursday karakterét miért nem említették meg soha a később játszódó Morse felügyelőben. „Megpróbáltuk érzelmileg a legkielégítőbb módon megválaszolni a kérdést, hogy John Thaw [aki a címszereplőt játszotta a Morse felügyelőben] miért nem beszélt soha egy Fred Thursday nevű férfiról” – magyarázta Allam a Radio Times-nak adott interjújában. „A sorozatunk története során többször is előfordult az, hogy úgy éreztük, most már örökre elválnak [Morse és Thursday] útjai, de aztán mégis újra összeálltak. De úgy érzem, ezúttal kielégítő magyarázatot adunk arra, hogy végül miért következik be az elválás.”

A széria mögött az a Russell Lewis áll, aki illusztris karrierje során olyan sorozatokban vett részt íróként, mint a Sharpe, a Taggart felügyelő, a Renard úr vagy a Lewis – Az oxfordi nyomozó, pontosan tudta, hol és hogyan akarja befejezni az Oxfordi gyilkosságokat. Ezt Damien Timmer, a sorozat executive producere is megerősítette: „Russell mindig is tudta, hogy és mikor ér majd véget ez a sorozat, és ez a szomorú nap most elérkezett. Az Oxfordi gyilkosságok mindig is szerelemprojekt volt a számunkra, és le a kalappal Russell Lewis előtt, aki egy 72 órás tévés történetfolyam keretében kísérte végig Endeavour Morse-t a felnövés útján.”

Shaun Evansra szintén nagy hatással volt a sorozat befejezése, különösen annak utolsó jelenetei, melyet a woodstocki Blenheim kastélynál vettek fel. „Napokon keresztül forgattunk a Blenheim kastélynál, és ezek a jelenetek szerintem nagyszerűek lettek” – magyarázta a színész az OK In a Boxnak adott interjújában. „Az utolsó forgatási napon egész délután egyedül furikáztam körbe-körbe a Jaguarom kormányánál, és eljött az a pillanat, amikor a nap lemenőben volt a Blenheim kastély felett. Ott ültem egymagamban a Jaguar kormánya mögött, és úgy éreztem, minden klappol. Arra gondoltam, hogy ’Végére értem ennek, és nem érzek szomorúságot amiatt, hogy el kell búcsúznom és tovább kell állnom.’”

Evans szerint a sorozat magánya és elszigeteltsége alapvető részét képezi a sorozatnak, és ezt a befejező évad is aláhúzza. „Mindig ott volt előtte a lehetőség, csak meg kellett volna ragadnia” – fejtette ki a színész. „Az utolsó évad három epizódja arra fókuszál, hogy miért nem volt képes soha megragadni a lehetőséget. Hogy miért volt mindig is magányra ítélve.”

Melankolikus lesz a befejezés, de ez nem jelenti azt, hogy a sorozat végén hiányérzetünk lesz, a 9. évad ugyanis nagyon sok szálat elvarr. „Úgy akartuk befejezni az Oxfordi gyilkosságokat, hogy tükrözze a rajongóktól kapott támogatást és azt a rengeteg munkát, amit az elmúlt tíz évben belefektettünk. Nem akartuk, hogy bárkinek is hiányérzéke legyen. Azt akartuk, hogy érzelmileg mindenki kielégüljön” – fejezte be a gondolatmenetét Evans.

És mi a helyzet Endeavour és Thursday kapcsolatával? Hogy búcsúztak el tőle? „Roger Allam és én is pontosan tudtuk, hol tartanak a karaktereink érzelmi szempontból a sorozat végén. Csak az ezzel kapcsolatos munkára koncentráltunk” – magyarázta Evans. „Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szomorítana el a gondolat, hogy többé már nem dolgozom együtt Rogerrel. Mert nagyon is szomorú vagyok. De mi életünk végéig jó barátok leszünk, méghozzá azért, mert mindkettőnk számára a munka a legfontosabb.”

Az Oxfordi gyilkosságok utolsó évadja április 3-tól lesz látható az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Oxfordi gyilkosságok

A világszerte népszerű sorozat, amelyben Shaun Evans játssza Endeavour Morse szerepét, a fantasztikus Roger Allam pedig Thursday detektívet, 10 év után ezzel a záró évaddal ér véget. És úgy tűnik, érdemes volt ilyen hosszú ideig kitartani különleges nyomozóink mellett, a befejező évadot ugyanis körbeünnepli a kritika!

A detektívpáros az Oxfordi gyilkosságok utolsó évadában mind munka, mind magánéleti szempontból is új korszakba lép. Az 1972 tavaszán játszódó nyitóepizódban – amelyet maga Shaun Evans rendezett – Thursday zaklatott fia, Sam visszatér a katonai szolgálatból, amit a forrongó Észak-Írországban töltött. Nyomozóinknak két megmagyarázhatatlan haláleset rejtélyét kell feltárniuk, amelyekről kiderül, hogy az Oxfordi Koncertzenekarhoz kötődnek. Majd egy elhagyatott raktárépületben talált holttest borzolja fel a kedélyeket, és egy régi, vérfagyasztó ügy is újra a középpontba kerül…

Kapcsolódó műsorok