Blog

Ezért imádta Sissi a magyarokat

December 26-án 21 órakor új évadával tér vissza a Sissi az Epic Dramára, amely a legendás királyné történetét új, szenvedélyes oldaláról mutatja be. Az első szezon végén Sissi és Ferenc József elkezdték a közös életüket, amit nem csupán a közelgő háború réme fenyeget, de magánéleti problémák is, ugyanis mikor a fiatal császárnő aranykalitkájából kiszabadulva Magyarországra utazik, ott nem csak a Puszta és a vendégszerető helyiek nyűgözik le, de Andrássy Gyula gróf is. Cikkünkben feltárjuk, miért is fűzték gyengéd érzelmek hazánk kedvenc királynéjét Magyarországhoz, és hogy mi az igazság Andrássy és Erzsébet kapcsolata mögött.

Az ország őrangyala

Kiegyezés ide vagy oda, nem szabad elfelejteni, hogy Ferenc József vérbe fojtotta a szabadságharcot és önkényuralmat gyakorolt Magyarország felett. Az ő keménykezűségét ellenpontozta a felesége, Erzsébet, aki szerelmes volt Magyarországba. Türr István, egykori altábornagy szavait idézve Sissi „megtanulta a magyar nemzet történetét, a magyar nyelvet és megszerette magát a nemzetet is.” A nyelvünket ráadásul úgy sajátította el, hogy alapvetően nem volt nyelvérzéke.

A későbbi királyné vonzalma Magyarország iránt egészen fiatalon kezdődött, még valamikor 1853-ban, mikor Majláth János gróf az osztrák birodalom népeinek történelmére oktatta, és meséket mondott a szilaj magyarságról és az ő háborúiról. Sissi pedig annak ellenére esett szerelembe hazánkkal, hogy 1857-es első idelátogatását követően idősebbik lánya megbetegedett és elhunyt. A királyné egy magyarellenes udvarban tanúsított együttérzést az elnyomottá vált nemzet iránt, és ez a magyarok fülébe is eljutott, akik hazánkban tett látogatásai során kitörő lelkesedéssel fogadták. Népszerűsége még tovább nőtt, mikor a pesti polgárbálon egyszer piros-fehér-zöld ruhában jelent meg.

Sokat segített a kiegyezés létrejöttében

Bár Erzsébetet úgy általában hidegen hagyta a politika, mindent megtett azért, hogy konszolidálja a magyarság és Ferenc József között elmérgesedett viszonyt. Ebben sokat segített az, hogy Ausztria vesztésre állt a poroszokkal 1866 óta folytatott háborúban, és ezért szükségszerűvé vált, hogy új területek meghódítása helyett Ferenc József megerősítse a kapcsolatát a jelenlegiekkel. A háború során Budán tartózkodó Erzsébet egyszerre levelezett erről a férjével és Andrássy Gyula gróffal, akivel kapcsolatban azért kampányolt, hogy válasszák meg miniszterelnöknek. Ugyan a kiegyezés 1867-es bekövetkezése a történészek szerint leginkább Beus báróhoz, Ferenc József frissen kinevezett külügyminiszteréhez köthető, a fennmaradt dokumentumok szerint Erzsébet egészen a végsőkig bombázta a férjét írásban és valószínűleg szóban is a megállapodás érdekében – és ezzel már szinte az idegeire ment az urának.

Több volt-e barátságnál Andrássy és Sissi között?

A Sissi második évadában központi szerepet kap a királyné és Andrássy gróf kapcsolata, így értelemszerűen felmerül a kérdés, mi az igazság kettejük viszonyáról, amiről sok történet szövődött már. Ebben nincs semmi meglepő, hisz már a korabeli pletykák is arról szóltak, hogy a megismerkedésük idején 28 éves királyné viszonyt folytatott a nála 15 évvel idősebb gróffal: 1868-ban született lányát, Mária Valériát többen is Andrássy-nak tulajdonították. Kozári Mónika, történész tanulmánya szerint Andrássy egyértelműen gyengéd érzelmeket táplált Erzsébet iránt, de hogy ezeket a királyné viszonozta-e, arról nincsenek bizonyítékok. A híresen hiú asszonynak minden bizonnyal hízelgett a gróf rajongása, de a történészek szerint aligha lehetett több plátói szerelemnél köztük – már csak azért sem, mert Erzsébetet mindenhová követte a kísérete, a politikai ambíciók által hajtott Andrássy pedig nem vállalta volna annak kockázatát, hogy viszonyba kezdjen az uralkodó feleségével. Kozári kutatása szerint mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy Sissi és Andrássy kettesben tartózkodott, mikor az eső elől menekülve a királyné a gróf kocsijában volt kénytelen utazni. A kiegyezés éveit követően a királyné sokat ingázott, a grófot pedig lefoglalták politikai teendői. Egy biztos: a barátságuk a gróf 1890-ben bekövetkezett haláláig kitartott.

Hogy kettejük viszonya hogy jelenik meg a Sissiben, és ez milyen hatással lesz Ferenc József és a királyné kapcsolatára, az kiderül a 2. évadban, amely karácsony másnapján startol el az Epic Drama műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Sissi

Egy ikon, egy császárnő, egy imádott szépség: Sissi, Európa első szupersztárja. Szabadságszeretete és az ígérete, hogy szelídebb arcot ad a Habsburg-monarchiának, rabul ejtette a térséget.
Erzsébet gondtalan tinédzserként fülig szerelmes lett egy előkelő és kívánatos férfiba, majd elfogadta a kihívást: hamar felnőtté kellett válnia, nehéz döntéseket hoznia, hogy császár- és királynéhoz méltó módon végezhesse szerepét. A második évadban Sissi és Ferenc József közös életét a közelgő háború réme és magánéleti problémák egyaránt fenyegetik, ugyanis amikor a fiatal császárnő aranykalitkájából kiszabadulva Magyarországra utazik, ott nem csak a puszta és a vendégszerető helyiek nyűgözik le.

Kapcsolódó műsorok