Blog

Tom Jones-nak lehetetlen ellenállni!

Tom Jones időtlen történetet mesél el. A címszereplő egy lelenc ifjú, aki ugyan népszerű a hölgyek társaságában, de alacsony származása elől nem tud menekülni. Mikor menthetetlenül belezúg a szomszédos földesúr elérhetetlennek tűnő unokájába, Sophiába, Londonba száműzik, de a lány utánamegy, hogy kibújjon egy elrendezett frigy kötelékei alól, meg hát ő is beleszeretett a fiúba. A nagyvárosban aztán intrikák és mindenféle veszélyek sora várja a párost, meg újabb nőszemélyek, akik szívesen behálóznák Tomot, nem beszélve a számító nagynéniről, Lady Bellastonról, aki mindent megtesz azért, hogy a boldogságuk útjába álljon. A szerelem bármit legyőz? – teszi fel a kérdést a négyrészes széria, ami 2023. november 1-től minden szerdán 21:00-kor látható az Epic Drama műsorán, cikkünkben mi pedig arra keressük a választ, hogy lehet egy alapvetően fülledt sztori, amit évszázadokkal ezelőtt vetettek papírra, ennyire vicces!

1963-ban már készült egy feldolgozás Henry Fielding klasszikusából, ami ráadásul elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, tehát felvetődik a kérdés, hogy minek elővenni egy olyan sztorit, amiből már készült egy tökéletes adaptáció. Erre a kérdésre Gwyneth Hughes, a sorozat író-showrunnere pofonegyszerű válasszal szolgált: „A Tom Jones a romcomok alfája és omegája, és hát nem pont egy ilyenre van szükségünk az elmúlt néhány év kínszenvedése után? Ebben a történetben a nap mindent beragyog, a szerelem mindent legyőz és a főszereplő párosért egyszerűen muszáj drukkolni. Ez egy olyan adaptáció, ami nem csupán eszes, de minden pillanata mosolyt fakasztó.”

Az hagyján, hogy mosolygásra késztet, de pikáns is – a maga módján. Tom Jones-ról ugyanis fürtökben lógnak a nők, és csak úgy izzik körülötte a levegő, de a széria nem az erotikára fókuszál. Ezt a filmet gyártó Masterpiece feje, Susanne Simpson is megerősítette: „Tom szexuális kalandjai nagyon viccesek, [az író is] annak szánta őket: megmosolyogtatónak. Emiatt aztán a közönségnek is könnyedén átjön az egész.” Hughes bevallotta, hogy mielőtt megkapta a munkát, nem olvasta a regényt, és tele volt előítéletekkel, azt hitte „lucskos lesz és kellemetlen”, de aztán az egész levette a lábáról, mert „annyira vicces, szórakoztató és romantikus volt.”

A címszerepet játszó Solly McLeod, akit a Sárkányok házából és az Outlander-ből ismerhetünk, szintén nem spórolt az őszinteséggel: „Megpróbáltam elolvasni a könyvet. Átrágtam magam tíz oldalon, de még mindig csak a fákról írt, mire én: ’Mi a f*sz?’ Úgy éreztem, képtelen leszek megbirkózni az írás mélységével és nyelvezetével. Aztán inkább Gwyn forgatókönyvén keresztül ismertem meg a karaktert, mert ő nagyon, nagyon ügyesen adaptálta a regényt.”

Hughes-nak sikerült tökéletesen modernizálnia a regényt, ebben producertársa, James Gandhi is egyetért: „Relevánssá akarta tenni a sztorit, megmutatni, milyen nehezen találja ma két huszonéves fiatal a helyét a világban.” Ráadásul csavart is rajta egy nagyot: míg a regényben maga Fielding kommentálja az eseményeket, addig a sorozatban Sophia száll be a narrálásba. „Lehet, hogy a sorozatnak az a címe, hogy Tom Jones, de ez legalább annyira Sophia története, és ez nem valami feminista kiáltvány a részünkről, egyszerűen csak ő irányítja a történéseket.”

A Sophiát megformáló Sophie Wilde – akit leginkább a horrorszenzáció Beszélj hozzám! főszerepéről ismerhetünk – is egyetért a fentiekkel: „Sophia nem egy tipikus nebáncsvirág, nem is játszanék el egy ilyet, főleg nem a mai modern világban.” Wilde szerint a Tom Jones új változata inkább egy felnövés-történetet mesél el, de bevallotta, az eredeti regény rajta is kifogott: „Túl sűrű volt nekem! Négy oldalt tölt azzal, hogy leírjon egy mezőt, mire én: ’Ó, barátom, ez túl sok nekem!’”

Akiből viszont nem lehet elég, az a Lady Bellastont megformáló Hannah Waddingham. A nagyformátumú színésznő nemrég húzott be egy Emmy-díjat a Ted Lassóért, melyben azonnal közönségkedvenccé vált. Ezúttal viszont egy igazi szemétládát alakít, az ő szavaival élve „egy szörnyen túldimenzionált figurát, aki az élvhajhászatnak él.” Ennek ellenére ő sem csak egy karikatúra: Tom Jones rá is hatással van, nem akar beleszeretni a nála jóval fiatalabb fiúba, de őt is elvarázsolja, ami zavarba is ejti a nőt. No, de Tom Jones már csak ilyen! Ebben a szériában mindenkit biztosan levesz majd a lábáról, erre akár mérget is vehettek!

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Tom Jones

Tom Jones csecsemőkorában árván maradt, de egy nemes, Squire Allworthy magához vette vidéki birtokára, és örökbe fogadta. Tom kedves, jóképű, szabadszellemű és a hölgyek körében rendkívül népszerű ifjúvá cseperedik. Azonban származásától nem szabadulhat, és amikor egymásba szeretnek Sophia Westernnel, a gazdag örökösnővel, mindkét család a frigy ellen szegül. Tomot kegyvesztettként útjára bocsátják, Sophia pedig megszökik otthonról a Paradise Hall örökösével, William Blifillel kötendő kényszerházassága elől. Készen áll rá, hogy mindent eldobjon Tomért… Legalábbis, amíg tudomására nem jut, hogy Tom nem képes ellenállni az útjába kerülő kalandoknak. Végül mindketten Londonban kötnek ki, ahol Sophia rájön, hogy egy fiatal lány élete a londoni felső tízezer köreiben veszélyes és akár durva is lehet.

Kapcsolódó műsorok